Снимка: Pixabay

Близо 53% от младите хора в Европейския съюз имат затруднения да управляват личните си финанси, да планират харчовете си и да вземат неприбързани решения при покупки. Това показва изследване, представено от Еврокомисията, съобщава БНР.

Основните причини са ограничената финансова информираност, липса на умения за управление на средствата или вземане на прибързани решения при покупка.

От ЕК посочват, че пандемията е ускорила необходимостта от насърчаване на финансова грамотност. По тази причина Комисията стартира специална кампания, насочена към хората в ЕС, Норвегия и Исландия. Тя е под надслов „Твоето бъдеще. Твоят избор“ и засяга нуждата от информация за потребителите във връзка с техните финансови решения.

Тя може да бъде от полза за хората да планират и управляват доходите си, да осъзнаят значението на спестяването и да инвестират ефективно, като обръщат внимание на рисковете, измамите и потенциалното застрашаване на киберсигурността.

Европейската комисия съветва потребителите на финансови услуги добре да преценят дали реално имат нужда от кредит, застраховка или дадена инвестиция, които могат да бъдат рискови или да представляват дългосрочен ангажимент.

Консултациите с независим източник преди предприемане на важна стъпка за купуване на продукт и осъзнаването на важността от спестяването на средства играят важна роля в цялостното управление на финансите, сочат още от ЕК.

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 1 година

До Чуваш ли си?Грешиш. Тези, които изброяваш са си направили много добре плановете, преценили са на чий гръб ще живеят. Така учат и децата си.В материала по-горе се говори за млади хора, които вече имат свои доходи. Когато човек сам си изкарва парите, постепенно се научава да харчи отговорно.

20

Чуваш ли си?

преди 1 година

До Най-сигурният начинКакви ги дрънкаш пълни глупости. По-голяма глупост от това не съм чувал когато младият човек се сдобие със свои деца ставал по-грамотен и отговорен? Виж ромите те са образец с многодетните си семейства за безобразен живот на мизерия глупост и простащина. Към тях спадат и български семейства, които нищо не могат да планират и да се справят нито със своя живот нито с този на децата. Когато човек НЯМА акъл, *** и неграмотен без образование си остава такъв с или без деца.

19

Анонимен

преди 1 година

До МериКакво стана, гаджето не ти купи новия айфон ли ? Горката :(