Снимка: БГНЕС

Европа е в разгара на третата вълна от пандемията и все повече страни затягат ограниченията. Германия обяви, че няма да се поколебае да наложи нова строга карантина. За голяма част от французите третото затваряне е факт от днес, пишат от NOVA.

Повече от 400 км задръствания! Истинско преселение се наблюдаваше в края на петъчния ден в района на Париж. Жителите на френската столица се втурнаха да напуснат областта преди влизането в сила на новата строга карантина. Това е третото затваряне в рамките на една година за значителна част от Франция, макар и с не толкова тежки ограничения, както досега. 21 милиона французи, включително 12 милиона в Парижкия регион ще могат да излизат от домовете си на разстояние до 10 км с документ за основателна причина. Ще работят само магазините за основни стоки.

Вечерният час ще започва в 19:00 ч. за цялата страна, а не както досега в 18:00 ч. Училищата остават отворени.

Германските власти няма да се поколебаят да наложат нова строга карантина. Това стана ясно след среща между федералното правителство на Германия и правителствата на отделните й провинции. Канцлерът Ангела Меркел смята за малко вероятно този сценарий да се избегне на фона разпространението на коронавируса през последната седмица.

Италия прие пакет на стойност 32 милиарда евро за преодоляване на последиците от пандемията. Мерките имат за цел да подпомогнат най-тежко засегнатите от коронавируса сектори. А премиерът Марио Драги заяви, че предстои да се ваксинира с препарата на AstraZeneca.

„Все още не съм си запазил час, но хората от моята възрастова група са вече сред тези, които могат да бъдат ваксинирани. Да, аз ще се ваксинирам с AstraZeneca. Синът ми също се ваксинира с нея в Англия”, заяви Марио Драги, министър-председател на Италия.

През този месец броят на новите случаи в Италия се увеличи драстично. Седемдневната заболеваемост достигна 260 заразени на 100 000 души население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase