Снимка: БГНЕС

Три месеца след края на преходния период след Brexit правителството на Борис Джонсън най-накрая добавя повече яснота към своята визия за "Глобална Великобритания".

Националната сила ще се определя не от броя на танковете и корабите, които една държава притежава, а от нейната наука, технологии и качеството на нейните алгоритми, отбелязва BBC. Това гласи посланието на доклада озаглавен "Интегрирания преглед на Обединеното кралство", в който се казва, че целта на правителството е страната да се превърне в иновационна "суперсила" до 2030 г., съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

"Това ще бъде от съществено значение за постигането на икономически и политически предимства и предимства за сигурността през следващото десетилетие“, се казва още в него.

Глобалната технологична надпревара се нажежава. Китай този месец обяви последния си петгодишен план, включително значително увеличение на разходите за научни изследвания и развитие. Той подчертава няколко области, включително изкуствен интелект (ИИ), квантова информация, неврология, полупроводници, биотехнология и космическа наука.

Междувременно администрацията на Байдън се фокусира върху поддържането на предимството на Америка.

Доклад този месец, воден от бившия главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид, се фокусира върху рисковете за сигурността от изоставането на Китай в ИИ.

Войните на бъдещето може да включват алгоритми на изкуствен интелект, които воюват помежду си.

Първата страна, овладяла тази и други технологии, може да има не само значително военно предимство на бойното поле, но и да защити хората си и да стимулира икономическия растеж.

Ето защо в докладът на Обединеното кралство се казва, че неговата „първа цел“ е увеличаването на научно-технологичната мощ "в преследване на стратегическо предимство". "Трябва да генерираме сила чрез технологични иновации", казва пред BBC Алекс Йънгър, бивш шеф на Британското външно разузнаване МИ-6.

Най-малко 6,6 млрд. британски лири финансиране за отбрана през следващите четири години ще отидат за научноизследователска и развойна дейност. Част от тях ще подкрепят индустриите в определени региони на Обединеното кралство - знак за сливането на приоритетите за сигурност и икономика.

Освен това ще бъде стартирана национална космическа стратегия, както и нова киберстратегия. Инвестициите във Великобритания ще бъдат намалени от Китай и САЩ. Но амбицията е, че по-активната индустриална политика може да създаде „процъфтяващи екосистеми“ в ключови области.

Великобритания е дом на авангардни изследвания, но критиците казват също, че тя подчертава някои от историческите проблеми при комерсиализирането на местните иновации.

Базираната в Лондон компания за ИИ DeepMind е от световна класа, но през 2014 г. се продаде на Google за 400 млн. долара, като според някои служители, смяната на собствеността представлява стратегическа загуба.

Неуспехът да се прилагат британски изследвания и да се развият технологични гиганти на базата на тях, не е нов проблем. Великобритания построи първия полупрограмируем компютър през Втората световна война за разбиване на кодове в Bletchley Park.

Но това беше направено тайно. За разлика от Обединеното кралство, правителството на САЩ активно работи съвместно с частния сектор. Огромните инвестиции от Пентагона и шпионските агенции, както и по-големият вътрешен пазар създадоха Силициевата долина.

Една от критиките към доклада е, че той от една страна подчертава необходимостта страната да бъде отворена към Пекин за търговия и инвестиции, а от друга – да участва в системна конкуренция.

Обединеното кралство ще трябва да работи усилено със съюзници, за да навакса и да убеди другите страни да споделят неговата визия. А това е само една от областите, в които превръщането в научна и технологична суперсила може да бъде трудно обещание за постигане, отбелязва още BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase