Снимка: БГНЕС
Със специално облекчение на мерките срещу коронавируса Кипър ще празнува "Чист понеделник", първия ден на Великия пост, който в страната е обявен за официален неработен ден. Традиционната за деня "зелена" трапеза тази година ще бъде най-евтината за последните 10 години, предаде БНР.
 
Традиционно в Кипър Чистия понеделник се празнува с масово излизане на пикник и пускане на хвърчила, но тази година това е ограничено заради коронавируса. Правителството обаче направи изключение в мерките специално за празника.
 
От понеделник вече са отворени за посещения паркове, плажове, природни пътеки, а само в Чист понеделник е разрешен достъпът до местата за пикник и язовири. Позволява се събирането на най-много 6 души, като е задължително използването на маски от хора от различни семейства.
 
Изисква се да се изпрати смс за разрешение за излизане от вкъщи и отиване до мястото за пикник.
 
Службата за защита на потребителите към търговското министерство проведе специално проучване за цената на празничната трапеза, на която се слагат специален хляб, риба и морски дарове, зеленчуци, маслини, плодове.
 
Според цените в проверените над 80 супермаркети и други магазини във всички градове, хлебните изделия и морските продукти са малко по-скъпи от миналата година, а зеленчуците са поевтинели значително, тъй като заради добрите метеорологични условия и неработещите ресторанти те се предлагат в изобилие на пазара.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase