Снимка: БГНЕС

Нидерландската полиция за борба с безредиците използва водно оръдие, за да разпръсне демонстранти, събрали се в Хага, за да протестират срещу локдауна, въведен заради Covid-19, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Стигнало се е до сблъсъци, извършени са арести, но не се съобщава за ранени.

В демонстрацията, организирана ден преди началото на парламентарните избори в Нидерландия, участваха около 2000 души, предаде Асошиейтед прес.

Няколко души държаха транспарант, на който пишеше "Свобода и демокрация: Не на диктатурата", имаше и плакатите с призиви да се гласува против управляващите.

Още преди началото на протеста в един от парковете на Хага, полицията предупреди чрез Туитър, че вече се е събрал максимално допустимият брой участници. Въпреки това дойдоха още стотици демонстранти.

Влаковете за Хага бяха спрени, за да се попречи на събирането на много хора.

В последните седмици и в Амстердам имаше няколко по-малки демонстрации, които са израз на все по-голямото недоволство сред част от обществото от локдауна.

И днес нидерландските политици използваха медиите, за да търсят подкрепа от онези избиратели, които още не са решили за кого да гласуват, и за да декларират с кого биха се коалирали.

Лидерът на християндемократите Вопке Хукстра каза по националната телевизия, че би предпочел да продължи да бъде част от сега управляващата коалиция начело с премиера Марк Рюте.

А Рюте отвърна, че християндемократите са най-естественият партньор на неговата консервативна Народна партия за свобода и демокрация.

Според анализатори след приключването на изборите в сряда (тази година заради пандемията те ще се състоят в три дни) предстои дълъг процес на формиране на нова коалиция.

За 150-те места в долната камара на парламента се борят 37 листи. Прогнозите са, че най-много депутати ще има партията на Рюте.

В понеделник и вторник ще бъдат отворени ограничен брой секции, в които ще могат да гласуват така наречените уязвими групи.

Основният ден за гласуване е сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase