Снимка: БГНЕС

Решението на Орбан да извади своята партия “Фидес” от групата на Европейската народна партия в Европарламента означава краха на неговия съюз с основната част на Европейския съюз. Изтеглянето на унгарския премиер извън политическия център е симптом за по-широко отчуждаване на източните членове на блока от Полша до Словения, които флиртуват с това, което Орбан нарича “нелиберална” демокрация, пише Bloomberg.

Макар че допреди четири години популистите в Европа набираха все по-голяма сила, встъпването в длъжност на президента Джо Байдън в САЩ и обещавания край на мотото “Америка на първо място” значат, че ситуацията се усложнява за лидерите, следващи модела на Доналд Тръмп. Междувременно оттеглянето на германския канцлер Ангела Меркел от поста през тази есен е допълнително предизвикателство, тъй като тя поддържаше диалога отворен въпреки големите различия.

Комбинацията от нова американска администрация, която вероятно по-малко би се съобразявала с лидерите в Източна Европа, и липсата на подкрепа от Меркел е предизвикателство за региона. Тя също така може да насърчи Европейската комисия да предприеме по-строги мерки срещу Полша и Унгария, като има възможност и за преустановяване на финансовите плащания.

“Пейзажът след промените във Вашингтон и перспективата за промяна в Берлин става все по-сложен за ЕС и най-вече за страни като Полша”, заяви Доналд Туск, бивш полски премиер и председател на Европейския съвет до 2019 г. “Промяната може да значи по-малка готовност от страна на Берлин за сътрудничество с Източна Европа”, заедно с “много принципната американска позиция към върховенството на закона и демокрацията”, заяви Туск в интервю миналия месец.

Миналото лято, когато националистическият премиер на Полша се бореше за втори мандат, той се обърна за финална подкрепа към Тръмп. Само четири дни преди гласуването Белият дом засипа Анджей Дуда с похвали за “страхотната работа”, която върши. Дуда спечели вота на втори тур с 51% спрямо 49%.

Въпреки че Байдън би трябвало да бъде приветстван в източната част на ЕС заради по-предпазливата му позиция към Русия и надеждите за по-голяма подкрепа към Украйна, мандатът му предвещава трудни отношения с лидерите, които се издигнаха и бяха подкрепяни от Тръмп.

Дуда поздрави Байдън за победата на 15 декември - повече от месец след Меркел. Полският лидер заяви, че не се тревожи, че смяната на властта в САЩ ще влоши отношенията между Варшава и Вашингтон.

Правителството на Орбан открито подкрепяше Тръмп по време на изборите. Външният министър на Унгария Петер Сиярто посочи, че страната е готова на по-задълбочено сътрудничество със САЩ, ако Байдън покаже повече “уважение” към нея.

Като най-дълго служил европейски лидер Меркел стана свидетел на укрепването на властта на Орбан в Унгария чрез превземането на съдилища, медии и ограничаването на имиграцията, най-вече по време на кризата през 2015-2016 г., предизвикана от войната в Сирия. Неговата антиимигрантска позиция беше пример за националистите в региона и показа различията между по-отворената политика на германския канцлер.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

59

Саксонец

преди 1 месец

за 54. Той и един друг преди 90 год обеща нов световен ред за през следващите 1000 год.
Чул ли си нещо за оня или предпочиташ отвреме навреме да пускаш стратегически прогнози във форума?

58

Анонимен

преди 1 месец

USA se razpada kat Bidonq

57

Анонимен

преди 1 месец

Vie vqrvate li ,che toq ypravlqva USA? Koito vqrva i toi nqma mozyk)))))