Снимка: Pixabay

Дясната партия ФИДЕС на унгарския ппемиер Виктор Орбан обяви, че се оттегля от най-голямата парламентарна група в Европейския парламент, Европейската народна партия (ЕНП), предаде ДПА.

Това става ясно от писмо на Орбан до лидера на групата на ЕНП в европарламента Манфред Вебер.

Съобщението на ФИДЕС дойде веднага след като ЕНП промени вътрешните си правила, за да може цели партии, а не само отделни евродепутати, да бъдат изключвани от фракцията, допълва БТА.

Конфликтът между ЕНП и ФИДЕС се засили през последните години, в това число заради обиди срещу бившия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Критиките на Брюксел към политиките на Орбан, в това число ограничаването на правото за получаване на убежище и закона за дейността на неправителствените организации, допринесоха за разкола в европейския консервативен блок.

Разочароващо е, че докато Европа се бори с пандемията, ЕНП се занимава с ограничаване на правата на собствените си представители. "Това е антидемократично, несправедливо и неприемливо", пише Орбан в писмото, цитирано от Ройтерс.

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 1 месец

Китай е с Орбан, затова си сложи китайската ваксина най-демонстративно. ЕС е под заплахата да бъде разчленен между изтока и запада.

63

Христо Христов

преди 1 месец

До Наблюдател/56

"... защото поддлогите на Путин се представят за евроатлантици" - съгласен съм за! И ПЪРВИ пример са поддлогите на Луканов: Соломон Паси и Александър Йорданов дето се представят за атлантици?!

62

Христо Христов

преди 1 месец

До Какво/58

Е няма само атлантиците соломон паси и Александър Йорданов да са про БКП!