Снимка: БГНЕС

Въпреки несигурността и продължаващите мерки, много европейци все пак са резервирали летните си почивки и дори са похарчили 20% повече, отколкото преди пандемията от COVID-19, гласят данни на туристическата агенция Tui (TUIFF).

Най-големият туроператор в света обяви, че 2,8 милиона клиенти в момента са резервирали почивките си за лятото на 2021 г. - 44% спад в сравнение със същото време през 2019 г., но с повече от една пета по-висок от общия брой туристи, които са пътували между средата на юни и октомври 2020 г.

Говорител на компанията, която експлоатира 15 круизни кораба и над 400 хотела, каза, че ваучерите и отлаганията на предишни пътувания представляват около половината от тези резервации, но темпът на новите поръчки се е увеличил през последните седмици. Миналият месец средните дневни резервации са се увеличили със 70% в сравнение с декември, обявяват от Tui.

Компанията, чието седалище е в Германия, изисква само малки първоначални вноски за някои от пакетите си за лятото на 2021 г. и предлага безплатни промени до 21 дни преди отпътуването за резервации, направени преди 9 февруари. Компанията обаче не предвижда намаления.

Главния изпълнителен директор Фриц Йоусен, казва че средната цена на резервациите се е увеличила с 20% в сравнение с лятото на 2019 г., а това се дължи на по-голямото търсене на пакетни услуги, включващи полет и хотел, както и търсенето на по-скъпи ваканции след годината, в която много хора са останали у дома.

"Летовниците наваксват и са готови да плащат повече за ваканциите си", заяви той и добави, че исторически високият процент на спестявания в Европейския съюз означава, че потребителите имат повече да харчат. "Вярвам, че ще имаме добро лято", добави той.

Оптимизмът на Йоусен отразява и изследванията на Световния съвет за пътувания и туризъм, които разкриха миналия месец, че много големи туристически компании са отчели значително увеличение на предварителните резервации. "Очаква се силен летен туризъм, тъй като секторът започва пътя си към възстановяване от края на март", според в доклад отрасловия орган.

Не всички обаче са съгласни. Новите варианти на коронавируса накараха много страни да въведат отново ограниченията за пътуване и карантинните изисквания през последните два месеца, променяйки перспективите за ваканционния сезон.

Световната туристическа организация на ООН (СТО) заяви през януари, че перспективите за възстановяване на пътуванията и туризма тази година "изглежда са се влошили" и че може да отнеме до четири години, за да се върне международният туризъм до нивата през 2019 г.

Локдаун има в почти цяла Европа, а много страни обезкуражават пътуванията. Във вторник Обединеното кралство обяви нови правила, изискващи пътуващите от 33 държави да се карантинират в определени хотели за 10 дни за своя сметка. Неспазването им може да доведе глоби до 10 000 британски лири и дори лишаване от свобода, припомнят от CNN.

В същото време се очаква ваксините да помогнат за възстановяване на доверието на потребителите и да облекчат ограниченията за пътуване.

За Tui и други туристически компании, всичко зависи от темпото, с което се получават дозите. Йоусен заяви, че е "добро съвпадение" за компанията, че разпространението на ваксините в Обединеното кралство е толкова бързо, защото е един от най-големите клиентски пазари на Tui. Повече от 10 милиона британци, или около 15% от населението, са получили първата си доза ваксина срещу COVID, включително 90% от хората над 75 години, според правителството.

По-рано този месец изпълнителният директор на групата Ryanair (RYAAY) Майкъл О'Лиъри заяви, че след като 50% от населението е ваксинирано, ограниченията за пътуване трябва да бъдат премахнати, което би подкрепило "разумно възстановяване" на въздушния трафик през лятото на 2021 г. Правителството на Обединеното кралство все още не е обявило планове за облекчаване на ограниченията.

Наред с ваксините, Йоусен казва, че "надеждните и евтини бързи тестове" също ще дадат възможност да се премахнат разпоредбите за карантина.

Tui заяви, че очаква клиентите да резервират ваканции много по-късно и с по-кратко предизвестие поради несигурност около пандемията и ограниченията за пътуване.

Коментари Напиши коментар

29

Кръстан войвода

преди 1 година

Леле дано не ги отменят тия резервации, че едва си купих билет за екскурзията до Егейско море. Много искам да видя свят, да плувам сред делфините. Дано ботокса не се отмени, ако трябва ще му платя за следващото уголемяване на веждите му. АКО ГО ОТМЕНИ ТОЯ БОТОКС ЩЕ ГО СТРЕЛЯМ КАТО СЪРБИН НА СВАТБА И ЩЕ ИЗЯДЕ БИЛЕТА!!!!!

28

ботокс

преди 1 година

здравейте драги съграждани!! аз съм лично от хората, които си резервираха почивка. много искам да отида в италия това лято (алкохол туризъм🤣), пък и тия намаления дето са измислили. ЛЕ ЛЕ ЛЕ ЛЕ! дано ботокса успее да направи нещо и да спре всичко тва иначе на шиш като кебаб ще го пека и ще го въртя!!

27

Анонимен

преди 1 година

А колко откази ще има щом лятото се развихри щама от ЮАР и затварянето продължи?