Снимка: БГНЕС
Възрастните хора в Полша няма да бъдат имунизирани с ваксината срещу коронавирус на компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca). Това заяви днес министърът без портфейл Михал Дворчик, отговорен за имунизационната кампания в страната. Той добави, че крайното решение ще бъде взето след препоръка на медицински експерти, предаде Ройтерс.
 
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) в петък одобри използването на ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека" и Оксфордския университет за хора над 18 години, но заяви, че все още няма достатъчно данни за действието на препарата при хора над 55-годишна възраст.
 
"Ако говорим за решението на медицинския съвет, очакваме го през идните дни или може би часове, но е ясно, че възрастните хора няма да бъдат ваксинирани с този препарат", заяви на пресконференция Дворчик.
Още по темата
 
"Очакваме ясни препоръки от медицинския съвет и тогава . . . ще вземем решение", добави той.
 
Дворчик заяви още, че учителите могат да бъдат първите ваксинирани.
 
В четвъртък комисията за ваксинация на Германия препоръча ваксината на "АстраЗенека" да бъде поставяна само на хора между 18 и 64 години, а медицински експерти в Австрия отправиха същата препоръка вчера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase