Снимка: БГНЕС

Ryanair предупреди, че може да отбележи годишна загуба от близо 1 млрд. евро, тъй като бюджетната авиокомпания се бори с "най-предизвикателната" година в своята 35-годишна история.

Превозвачът заяви, че трафикът е спаднал със 78% през последните три месеца на 2020 г. в сравнение с годината по-рано, което е довело до загуба от 306 млн. евро за третото тримесечие. Ryanair отчасти обвинява новите ограничения и забраните за пътуване в Обединеното кралство, въведени през седмицата преди Коледа, което означава, че пътниците, които обикновено летят за да се видят с приятели или със семейството си през празниците, са останали у дома.

Ryanair заяви, че изживява най-тежката си година, тъй като непрекъснато променящите се ограничения за пътуване, европейските блокировки и по-бавното разпространение на ваксините поставят авиокомпанията на път за нетна загуба за цялата година между 850 и 950 милиона евро. Това ще бъде първата годишна загуба на авиокомпанията от 2009 г. насам.

Докато авиокомпанията заяви, че се утешава от успеха на програмата за ваксинация в Обединеното кралство, която има за цел да предложи дози на всички възрастни във Великобритания до септември, ЕС далеч не е в крак с това, излагайки резервациите на риск. "Сега ЕС трябва да засили бавното темпо на програмата си за разпространение на ваксините, за да съответства на резултатите в Обединеното кралство", се казва в изявление на Ryanair.

Главният изпълнителен директор на Ryanair, Майкъл О’Лиъри, предвижда бум на летните резервации след успешната ваксинация на възрастни и уязвими групи от населението и заяви, че очаква съживяване на европейските летни почивки това лято.

"Деветдесет и три процента всички смъртни случаи, причинени от коронавирус, са при хора над 65 години. След като премахнете този риск чрез ваксинации във Великобритания и в ЕС, честно казано, не виждаме нужда от ограничения за пътуване" каза той пред BBC Radio 4.

"Смятаме, че със сигурност вътрешно-европейските пътувания ще се възобновят със силно търсене, така че очакваме да видим много силно завръщане на британските семейства, пътуващи до плажовете на Испания, Португалия, Италия и Гърция при относителна безопасност това лято, благодарение на програмата за разпространение на ваксината. "

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase