Снимка: БГНЕС

Стотици британски компании могат да прехвърлят дейности в страни в ЕС, което се очертава да бъде драматично изтичане на инвестиции и работни места, предава БНР.

До 1 януари, пише изданието, само в Холандия около 500 компании, повечето от които британско притежание или базирани в Обединеното кралство с чуждестранни собственици, вече са задействали процедури за разкриване на клонове, депа или складове, поради причини, свързани с Brexit.

Още по темата

От официалното напускане на ЕС броят на такива компании с поглед към ЕС продължава да расте. Министърът на икономиката на Австрия Маргарет Шрамбок е цитирана от вестника, че постъпленията от британски компании за преместване в нейната страна са се увеличили три пъти.

Шрамбок обяснява тенденцията с простата причина, че за да продължаваш да си успешен на пазара на Европа е по-добре да си вътре в него.

Данни за изнасяне на фирми има и от Белгия. Големият производител на сирене "Чедър" Саймън Спърел пък обяви, че ще инвестира 1 млн. паунда в клон във Франция.

В предишния си брой "Обзървър" съобщи, че служители на Министерството за международна търговия съветват бизнесите да постъпват точно по този начин – като инвестират в Европа, за да оцелеят.

„Обзървър“ заключава, че докато правителството се опитва да омаловажава тревогите на бизнеса от новите търговски бариери в резултат на напускането на общия пазар и митническия съюз, то прехвърлянето от компаниите на части от тяхната дейност в Европа, означава загуба на работни места, икономическа дейност и данъчни постъпления у дома и заплашва да се превърне истинска криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase