Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за глобални правила, с които да се регулира дейността на мощни социални медии като Туитър и Фейсбук, предаде Асошиейтед прес.

В отговор на въпрос в четвъртък Гутериш заяви, че смята, че не би трябвало да има компания, която да има властта да реши дали например профилът на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп трябва да бъде закрит. Генералният секретар каза, че по-скоро трябва да бъде създаден "механизъм, в който съществува регулаторна рамка с правила, които позволяват това да бъде направено в съответствие със закона", пише БТА.

"Не мисля, че ние можем да живеем в свят, в който твърде много власт е дадена на ограничен брой компании", подчерта Гутериш на пресконференция.

По-рано през този месец Туитър прекрати 12-годишното присъствие на Тръмп и закри профила му, като по този начин прекъсна пряка линия на комуникация с неговите 89 милиона последователи. Фейсбук и Инстаграм също блокираха Тръмп.

Туитър заяви, че публикациите на Тръмп могат да провокират насилие след бунта на негови привърженици в Капитолия във Вашингтон на 6 януари. Консерваторите обвиниха компаниите в цензура и нарушаване на Първата поправка на американската конституция за свободата на словото.

На пресконференцията в четвъртък Гутериш каза, че е "особено обезпокоен" от властта на компаниите, които управляват социалните медии. Той посочи "обема на информацията, която се събира за всеки от нас, отсъствието на контрол върху данните, свързани с нас самите, факта, че тези данни могат да бъдат използвани не само за търговски цели за продажба на рекламни компании, но също така да променят нашето поведение и рисковете това да бъде използвано и от политическа гледна точка за контрол на гражданите на страните".

Генералният секретар на ООН каза, че това "изисква сериозна дискусия" и че това е една от целите на неговата "пътна карта за дигитално сътрудничество", обявена миналия юни.

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 1 година

Фашисти.

16

Бау

преди 1 година

ООН не беше ли създадено да потушават регионални конфликти, или и то се политизира??

15

Морз

преди 1 година

"Не мисля, че ние можем да живеем в свят, в който твърде много власт е дадена на ограничен брой компании." Колко добре звучи! А това, че ресурсите на Планетата, природни и човешки са собственост на шепа хора? За тях отнася ли се?