Снимка: БГНЕС
От днес в Мадрид в сила влизат по-строги ограничения. Причината е нарастващия брой на заразените с COVID-19. Констатирано е, че 9% от тях са с британския вариант на коронавируса, предаде БНР. Това допълнително усложнява и без това тежката ситуация с третата вълна.
 
През последните две седмици честотата на заразяване се е увеличила с 1.7% в Мадрид и вече има 903 случая на 100 000 жители.
 
"Ситуацията се променя, което ни принуждава да променим правилата на играта", каза регионалният министър на здравеопазването Енрике Руис Ескудеро. Той е категоричен, че британският вариант на COVID-19 е навлязъл в Испания през летище Барахас и призова централното правителство да "излезе от парализата си", като "засили контрола по въздух".
Още по темата
 
Според него кабинетът на Педро Санчес не обръща достатъчно внимание на новия щам, а испанците плащат последствията от това. 
 
В опит да се спре заразата до 8 февруари се ограничава мобилността в 56 основни здравни зони и 25 населени места в региона на Мадрид. Мерките ще засегнат 28% от жителите на испанската столица (1.6 милиона души) и областта. Те няма да имат право да напускат домовете си между 22:00 ч. и 6:00 ч. сутринта. Забранява се и събирането на повече от 4 души на едно място, дори и да са от едно семейство, а възрастните трябва да си останат вкъщи. Спазването на мерките ще се следи с камери и дронове както досега, а глобите ще са от 600 до 600 000 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase