Снимка: БГНЕС

Пъбовете и ресторантите в Чешката република отвориха врати в знак на протест срещу правителствените ограничения заради Covid-19, които ги държат затворени от октомври.

Стотици фирми се присъединиха към протеста, организиран от движението "Chcipl pes", чието име се отнася до правителствената антиепидемична система PES, управляваща ограниченията.

"Ние сме разочаровани от правителството от дълго време и искаме да покажем, че то е избрало погрешния път", каза мениджърът Иржи Янечек на пивоварната и ресторанта "Maly Janek" в Джинце, югозападно от Прага, пред АФП.

"Писна ни и смятаме, че министрите трябва да обмислят напускането на постовете си", добави Янечек, съосновател на движението.

По време на обяд "Maly Janek" вчера беше наполовина пълна с редовни отпиващи бира клиенти, семейства, които хапваха свински ребра или шницел и сервитьори и сервитьорки във вихъра си.

Говорителят на кметството в Прага Вит Хофман заяви пред АФП, че отворените ресторанти са изправени пред максимална глоба от 20 000 крони (932 долара) за нарушаване на правилата.

Ресторанти, пъбове и барове, но също така и кина, театри, зоопаркове, фитнес зали и повечето магазини са затворени за 10,7-милионната нация в ЕС от октомври миналата година, с изключение на краткотрайно облекчаване преди Коледа.

Чешката република се бори да овладее разпространението на коронавируса от лятото, след като на два пъти зае мястото на най-тежката страна в Европа по отношение на нови инфекции и нови смъртни случаи. До момента тя е регистрирала над 930 000 случая на Covid-19 и 15 270 смъртни случая, като дневните нараствания са около 8 000 случая.
 

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 1 месец

През 1968 г. имаше в Чехия (коректно Чехословакия) едно събитие в което български военни и войници участваха! Сетете си кое?

С какво право р(о)ибите на комунизма (имам в предвид България) критикуват свободолюбиви граждани, които са доказали своето право на демокрация? Кого подкрепиха българите през 1968?

51

Отвратен

преди 1 месец

Много мъдро, няма що.Днес "наздаве", утре -"маминко, мънинко сам се пасрала", в други ден "Бог да го прости". Никога не съм ги уважавал надутите чехи.

50

Анонимен

преди 1 месец

Днес с „Наздраве!“, а след някой ден с „Бог да прости!“