Снимка: БГНЕС

Насекомите се приближиха с една крачка по-близо до вечерята на европейците. Изсушеният жълт брашнен червей, ларвеният стадий на брашнения бръмбар, е безопасен за консумация от човека както в цялата си форма, така и като хранителна добавка под формата на брашно.

Това постанови европейският регулатор по храните. Становището на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) е първата стъпка, преди националните власти да обмислят дали да го одобрят за продажба под формата на закуска, протеинови блокчета, бисквитки и други храни, съдържащи насекомото като тяхна основна съставка.

Решението е победа за бизнеса с отглеждане на насекоми, който изследователската организация Arcluster прогнозира, че ще нарасне десетократно, надхвърляйки 4,1 милиарда долара в световен мащаб до 2025 г., предава Bloomberg.

Насекомите се очертават като по-устойчив източник на протеини, поради по-ниското си въздействие върху околната среда и високата им хранителна стойност, привличайки рекордно финансиране от страна на фондове за рисков капитал.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase