Снимка: Bulgaria ON AIR

Германия прехвърли прага от два милиона случая на коронавирус. Това става в момент, в който германският канцлер Ангела Меркел предлага мегалокдаун. Над 220 000 заразени с коронавирус за денонощие и най-много смъртни случаи - 1200, отбеляза Германия. Това съвпада с предупреждението на канцлера Ангела Меркел, че вирусът може да бъде възпрян единствено със затегнати мерки. Разликата между меки и твърди мерки вижда всеки ден и българският лекар Борис Таблов.

"На базата на тези мутирали щамове, които причиняват главоболия във Великобритания и Южна Африка. Тези мутации в момента налагат по-радикални мерки. В Германия опитът е такъв, че мекият локдаун не доведе до подобрение", обясни д-р Таблов. Очаква се на среща с лидерите на провинциите Меркел да обсъди спиране на обществения транспорт в градовете и междуградските линии, както и въвеждане на проверки по границите, задължителни маски от типа FFP2, дистанционна работа. До вчера направените ваксинaции в страната са близо 800 000 с препаратите на Pfizer/BioNTech и Moderna.

"Хората, на които е предложена ваксинация, трябва да се съгласят, за да намалят натиска върху болниците. 85% от леглата в интензивните отделения в болниците в 10 от 16-те германски провинции са заети от пациенти с коронавирус. В края на годината ние ще поставим тази пандемия под контрол, ще има достатъчно ваксини за цялото население", обеща директорът на института "Роберт Кох" Лотар Вилер.

Самият д-р Таблов, който е анестезиолог на първа линия, се е ваксинирал с първия разрешен препарат, но и да е имал избор, пак би предпочел някоя от РНК ваксините, каквито са тези Pfizer/BioNTech и Moderna.

"За РНК ваксините основната тревога е, че технологията е изцяло нова. Експертите смятат, че това е бъдещето не само на ваксините, но и за лечението на някои социално значими заболявания", коментира д-р БорисТаблов.

Специалистът смята, че скептиците се доверяват повече на векторните ваксини.  Д-р Таблов се надява пролетта да натисне вируса надолу, а ваксините през лятото вече да са достатъчни за масова имунизация. Лично неговото мнение е, че политиците не успяват да общуват правилно със скептиците и така се стига до конспирации и недоверие.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова по Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

18

Зоро

преди 1 месец

Глупата Меркел която кани арапите, направи нова кардинална грешка. Остави училищата присъствено и затова си плащат немците.

Дори нашия умник Боко се досети (то два месеца закъснение и 60 учителя и по 150 трупа на ден и 4000 заразени му бяха необходими) и сега се хвали наляво и надясно, но бабичката е инат и либерал, обучението и е важно на нея.

17

Анонимен

преди 1 месец

Абе тоя за кой се мисли ? Отишъл в Германия като посредствен доктор и вече е голямата работа ! Даже и дава изявления от които нищо неразбира !

16

Жададык

преди 1 месец

Абе този пич всеки ден дава наклони за мерките и се има за последна инстанция...Кога работи и кого го интересува мнението му въобще?