Снимка: БГНЕС

355 мафиоти от най-силната мафиотска групировка Ндрангета ще се изправят днес пред съда в Италия в суперпроцес, който ще продължи 2 години. Повече от 900 свидетели ще дават показания, а обвиненията включват убийства, трафик на наркотици, изнудване и пране на пари.

Процесът ще се проведе в специално модифицирана сграда в южната част на Калабрия, която е в сърцето на територията на Ндрангета.

Сградата, която преди е била кол център в град Ламеция Терме, е превърната в укрепена съдебна зала, за да има място за стотициге хора, които е вероятно да присъстват на производството. От 1980 г. насам в Италия не се е провеждал мафиотски процес в такъв мащаб.

Кои са подсъдимите?

Последният голям процес, който продължи от 1986 до 1992 г., беше насочен към голям брой семейства от Коза Ностра в Сицилия. Делото сега обаче е насочено само към една група - кланът Манкузо, който формира огромна част от разтегнатата мафия Ндрангета .

Въпреки че се твърди, че Ндрангета вече е по-голяма от Коза Ностра, кланът Манкузо действа най-вече в калабрийската провинция Вибо Валентия. По време на неотдавнашно досъдебно изслушване отне повече от три часа, за да се прочетат имената на обвиняемите, съобщава агенция Франс прес. Те включват политици, полицаи, държавни служители, както и предполагаеми членове и съучастници на клана.

Сред подсъдимите е и предполагаемият бос на клана - Луиджи Манкузо. 66-годишният мъж е известен още като "Чичото". Смята се, че други обвиняеми са с прякори като "Вълкът", "Дебелият" и "Блонди".

Броят на обвиняемите се увеличава на повече от 400, когато се вземат предвид 92-те заподозрени, избрали отделен ускорен процес. Сред тях са Джанкарло Пители, адвокат и бивш сенатор на партията Forza Italia на бившия премиер Силвио Берлускони.

Пители отрича Ндрангета да има връзка със света на политиката и други мощни институции като съдилищата.

Повечето от обвиняемите бяха задържани в Италия, Германия, Швейцария и България през декември 2019 г.

Какви са обвиненията?

Смята се, че Ндрангета контролира доставките на огромни количества кокаин, влизащи в Европа от Южна Америка и други страни.

Но дългият обвинителен лист за стотиците обвиняеми далеч надхвърля трафикът на наркотици. Той включва мафиотско сдружение, убийства, опити за убийство, изнудване, даване на заеми, разкриване на служебни тайни и злоупотреба с длъжност.

"Това показва колко дълбоко е вкоренена Ндрангета в обществото" казва пред AFP Федерико Варезе, професор по криминология в Оксфордския университет. "Шокиращо е, че имате престъпна група, която е толкова вкоренена в дадена територия, че трябва да изправяте пред съд стотици хора."

Централно място в случая има най-известният италиански антимафиотски прокурор 62-годишният Никола Гратери, който живее под полицейска защита повече от три десетилетия.

Той се е зарекъл да свали "тази задушаваща Ндрангета, която наистина отнема дъха и сърдечния ритъм от хората".

Но проф. Варезе предупреди, че процесът няма да отбележи края на групировката. "Можете да ги хвърлите в затвора, но ако не отстраните първопричините, поради които съществуват, те просто ще се възпроизведат", категоричен е той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase