Снимка: архив, БГНЕС

Италиански учени са открили нов "пациент №1", заразен с коронавирус още през първата половина на ноември на 2019 г., предадоха агенция АНСА и водещи италиански издания.

Става дума за 25-годишна жена от Милано, която се оплаквала от кожни проблеми и на 10 ноември 2019 г. ѝ била направена биопсия, съобщиха учени от Миланския държавен университет. По това време лекарите стигнали до извода, че жената от северния италиански град има само атопичен дерматит. Заболяването изчезнало при пациентката след пет месеца, предаде БТА.

През това време в Италия беше официално регистриран "пациент номер едно", заразен на територията на страната с коронавирус и постепенно епидемията се разпространи в северната област Ломбардия и други региони. Властите наложиха първия национален локдаун и мерки за социална дистанция.

След началото на епидемията в Италия учените от Миланския държавен университет са наблюдавали при някои пациенти, заразени с коронавируса, само кожни проблеми. Ето защо те решили на по-късен етап през 2020 г. да проверят всички данни от биопсии за атипичен дерматит, направени още през есента на 2019 г. Така те прегледали и биопсията на младата жена от Милано.

Още по темата

Прегледът показал наличие в кожната тъкан на генетични последователности (т. нар. секвенции) на РНК на вируса на SARS-CoV-2, които учените наричат "пръстови отпечатъци" на вируса. Специалистите се свързали на последващ етап с жената и научили, че дерматитът ѝ изчезнал през април 2020 г. В началото на заболяването тя имала също леки болки в гърлото, но нямала никакви други оплаквания. На жената бил направен и тест за антитела срещу коронавируса през юни 2020 г. и той показал, че тя е изкарала заболяването.

Според Рафаеле Джаноти, който е ръководил изследователския екип, това е първият документиран по научен път случай в Италия на човек, заразен с коронавируса. При по-задълбочена проверка, твърди Джаноти, би могло вирусът да бъде открит и още по-рано, вероятно в проби от октомври 2019 г.

В края на миналата година бе съобщено, че в Италия има друг "пациент №1" от официално обявения на 21 февруари 2020 г. мъж от град Кодоньо в Ломбардия. Тогава новият официален "пациент номер едно" в Италия стана дете от Милано, диагностицирано с коронавируса през декември 2019 г.

Изследвания от последните месеци показаха наличието на коронавируса в отпадни води в Северна Италия още през декември 2019 г. Проучване пък установи наличието на антитела за коронавируса у хора, които са били обект на скрийнинг за тумор на белия дроб между септември 2019 г. и началото на декември същата година.
 

Коментари Напиши коментар

28

Путьо Маринкин

преди 1 месец

Вируса си е ходил по хората много преди китайците да му обърнат внимание и даподпалят чергата.

27

;(

преди 1 месец

До От Бирмингам: Вече няколко близки и познати ги отнесе. Не е по-добре тук за съжаление.
Но много го изкараха и по-леко.

26

кръпел

преди 1 месец

то се знаеше че го има в Европа /може би и сашт / мнооого преди да набедят китаеца че е изял един прилеп