Снимка: wetterberichtigung.org

Ахмет вместо Александър, Драгица вместо Сабине: циклоните и антициклоните в Германия вече носят и чужди имена - за да отразят многообразието на германското общество. Идеята е на колектив от журналисти.

"Ахмет" - така се казва циклонът, преминал тези дни над Германия. А след него идват тези два циклона - "Бартош" и "Джемал", пише Дойче веле.

Необичайното тук са не самите циклони, а техните имена. Зад тях стои медийната организация "Ню Джърман Медиа Мейкърс" (NdM) - съюз, който се застъпва за повече многообразие в медиите. Колективът от журналисти е платил за избор на имената на общо 14 циклона и антициклона, които през следващите няколко месеца ще преминат над Германия. Идеята: да се привлече вниманието към все по-голямото многообразие на германското общество.

26% от населението са с мигрантски произход

"Досега времето винаги е имало предимно типично германски имена", се казва в прессъобщението на организацията. Журналистите припомнят, че според данните на Федералната статистическа служба цели 26 процента от населението на Германия са хора с миграционен произход. "Да направим и времето по-многообразно - това е чисто символична стъпка", казва в тази връзка председателката на NdM Ферда Атаман.

От журналистическата организация целят медиите да показват всички лица на германското общество и се застъпват за повече журналисти с миграционен произход. Според NdM техният дял в момента е най-много 10% от всички журналисти. От организацията настояват до 2030 година този дял да нарасне до 30 на сто. Кампанията за кръщаване на 14 циклона и антициклона с чужди имена се финансира с дарения.

Всеки може да стане кръстник на циклон


В Германия имената се определят от Свободния университет в Берлин, но всеки, който си плати, може да участва в избора на името. За антициклон се заплащат 360 евро, а за циклон - 240 евро. Разликата в цената идва от това, че областите с високо атмосферно налягане се задържат по-дълго. А мъжките и женските имена се редуват.

Годишно в Германия се кръщават около 150 циклона и между 50 и 60 антициклона. И ако метеорологичната карта трябва да съответства на статистическите данни за дела на хората с миграционен произход, ще са нужни над три пъти повече от сегашните 14 чужди имена на циклони и антициклони.


 

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 1 година

какво кръщаат,циклон,или циклостил,не разбрах

79

слава Богу

преди 1 година

муха мед,мустуа,хас ан,мюймюн.герман.са от дявола,затуй ядоха бахура в Руските степи,тия копел--даци са от падналите ангели,дяволи

78

е нормално

преди 1 година

През 2017-та най-честото име за новородено в Лондон беше Ахмед. Населението се променя.