Снимка: архив, БГНЕС

Министърът на семейството и труда на Австрия Кристине Ашбахер подаде оставка заради скандал във връзка с обвинения в плагиатство.

Това стана известно снощи след скандал, разразил се през последните два дни, предизвикан от разкритията на Щефан Вебер, медиен експерт, публицист и известен като преследващ плагиатите специалист, предаде БТА.

Вебер даде интервюта за различни медии, в които обвини министърката, че е преписала най-малко една пета от текста на докторската си дисертация, защитена миналата година в Братиславския университет, след седемгодишен труд.

Едно от обвиненията гласи, че не са отбелязани еднозначно източниците на преписаните пасажи. Вебер открива, че в дисертацията под име "Проект за ръководен стил в иновативни предприятия" се намира в превод и статия на списание "Форбс". Авторът на статията разказва, че е почерпил идеите си за ръководен стил в иновативни предприятия от работата си със стотици екипи. В дисертацията на министърката се появява твърдението, че тя е работила над нея "със стотици екипи".

Както съобщава австрийската осведомителна агенция АПА, Вебер обвинява Ашбахер в плагиатство и при писане на дипломната й работа, с която е завършила през 2006 г. специализирано висше училище в град Винер Нойщадт. Дипломната работа Вебер категоризира като "научна катастрофа" и "сатира", открива "плагиатства, неверни цитати, липса на достатъчно задълбочени знания по немски". Интересен факт е, че дипломната работа е оценена с най-високата оценка "много добър".

Както бе съобщено, специализираното висше училище във Винер Нойщадт е назначило експертна комисия по случая. АПА съобщава, че и в Словакия дисертацията ще бъде преразгледана.

Както отбелязва АПА, не е ясно дали ще бъде отнета докторската титла на Ашбахер. Отнемането на неправомерно придобити академични степени е възможно от тази година. Промяната в закона е влязла в сила след поредица плагиатски афери в словашката политика, допълва АПА.

В кратко съобщение федералният канцлер Себастиан Курц благодари на Ашбахер за сътрудничеството и отбелязва, че днес ще предложи нов министър на семейството и труда.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase