Снимка: БГНЕС

Чешки град създаде специална ковид валута, за да стимулира местната икономика. Проектът е възникнал заради необходимостта да се помогне на икономиката, която изпитва недостиг на ликвидности, казва икономистът Пепе Рафай, който стои зад идеята за създаването на специалната валута. Тя му хрумнала по време на карантината в Чехия през март 2020 г., пише Франс прес.

Благодарение на програмата "корент“ – от сливането на думите коронавирус и currency (валута на английски), жителите на град Киов, Югоизточна Чехия, ще получават пари за харчене в местните магазини, ресторанти и кина.

По време на пилотния проект 2000 доброволци са получили по 400 корента, равняващи се на 400 чешки крони (15 евро) за харчене в търговските обекти, които са възприели валутата като разплащателно средство. За всяка покупка клиентите ще плащат половината от сумата в коренти, а другата половина в крони.

"Всеки гражданин ще има своя електронен портфейл. Търговецът ще използва интернет сайт, за да запише там кода на гражданина и да приспадне сумата в коренти“, обяснява Пепе Рафай.

Целта е хората да бъдат накарани да харчат пари и да повишават приходите на местните търговци, а по този начин и фискалните приходи на държавата. Международните компании за търговия на дребно не са засегнати от програмата, пише Investor.bg.

Частен дарител е подкрепил инициативата, като е предоставил 800 хил. крони, но според Пепе Рафай в бъдеще проектът ще може да бъде финансиран от държавата или с европейски средства. Заместник-кметът на Киов Даниел Чмелик изрази задоволство от проекта, който според него "е насочен към местните компании и подкрепя също местните предприемачи и жители“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase