Снимка: архив, БГНЕС

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен подписаха в Брюксел търговското споразумение между ЕС и Великобритания.

Предвижда се британският премиер Борис Джонсън да постави подпис под документа в Лондон.

С това договорът ще бъде прилаган от 1 януари догодина с предварително действие до окончателното одобрение от Европейския и от британския парламент.

ЕК предвижда предварителното действие да бъде в сила до края на февруари, а евродепутатите миналата седмица настояха за няколко допълнителни дни, за да могат да гласуват споразумението през март.

Утре, 31 декември, изтича срокът на т.нар. преходен период за ратифициране на сделката.

Още по темата

Можем да се очертаят основните моменти на промяната от 1 януари. Движението на хората вече няма да е свободно. Британците бяха предупредени да не тръгват за Европа с паспорт, който изтича до 6 месеца, да си направят необходимата здравна застраховка, да проверят с телефонния си оператор тарифите за роуминг.

За мнозина британци сигурно ще бъде шок и фактът, че на летищата ще трябва да се наредят на общата опашка, а не на приоритетната за пътниците от ЕС. Иначе те ще могат да пътуват като туристи в Шенгенската зона до 90 дни в рамките на 6 месеца, предаде БНР.

От 1 януари британците, които живеят в страна от ЕС, получават известна защита от Споразумението за напускане, но те трябва да проверят специфичните правила в съответната страна, защото може да им се наложи да кандидатстват за гражданство, за нови документи или да изпълняват конкретни условия, например да работят.

Ако сте гражданин на ЕС и живеете в Обединеното кралство преди 31 декември, правата ви се запазват до 30 юни 2021 година. Ако искате да останете след това, ще трябва или да станете британски гражданин, стига да покривате изискванията, или да кандидатствате за получаване на статут на уседналост. Ако искате да пристигнете и да работите в Обединеното кралство след 1 януари, ви е необходима виза и попадате под ударите на новата имиграционна точкова система - да съберете необходимите точки на базата на получено предложение за работа от одобрен от британските власти работодател, предложена минимална заплата от 25 600 паунда годишно и ниво на владеене на английски език.

Българите ще могат да влизат в Обединеното кралство след 1 януари и без виза, но само до 6 месеца и само като туристи или например за участие в конференции.

Съвсем наскоро бе обявено, че в селското стопанство догодина ще бъдат допуснати 30 000 нискоквалифицирани работници, защото браншът изпитва силни затруднения след като много източноевропейци, най-вече българи и румънци, си тръгнаха заради Брекзит.

Другата голяма промяна е при търговията. Със споразумението се цели избягване на налагането на мита на стоките, но сега се въвежда попълване на митнически декларации, защото вече става дума за отношения между два отделни пазара. За някои продукти като растения, жива стока и някои храни ще са необходими специални сертификати и лицензи. Ще се извършват повече проверки на стоките, което означава по-голяма бюрокрация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase