Транзитния период за икономиката на Великобритания след Brexit ще отнеме до 5 години. Това заяви Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, в предаването “Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

По думите му със сигурност Европейския съюз е направил повече компромиси от Обединеното кралство за постигането на търговското споразумение. Великобритания е направила 11 компромиса, а ЕС – около 28.

Търговията между ЕС и Великобритания възлиза на 668 млрд. евро, като България заема много малък дял от нея. С оглед на това Brexit  ще има по-голямо влияние върху пазара на труда, но не толкова върху стокооборота, обясни Керемедчиев.

"България обаче изпусна възможност да привлече изтеглящ се бизнес от Великобритания", смята той.

"Най-големият удар е за учениците и работещите във Обединеното кралство", каза гостът, позовавайки се на това, че таксите за обучение ще станат много по-високи и ще трябва да се кандидатства за визи.

Още по темата
Керемедчиев заяви също така, че след Нова година се очаква затруднения в придвижването на стоките, защото те трябва да се обмитяват и да имат съответните митнически документи.

"В новата година очакваме труден период за влизане в релсите на търговията“, поясни гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Великобритания ще трябва да въведе нови етикети и нови изисквания за контрол. С оглед на това Керемедчиев прогнозира, че транзитният период ще отнеме до 5 години.

"Единствената разлика в споразумението сега и на постигнато през лятото са транзитните периоди“, обясни той.

Гостът също така обърна внимание на факта, че се забелязва ръст на желаещите британци да получат българско гражданство.

"Великобритания ще претърпи може би двойно по-голям икономически спад от европейските държави, но е много важно как ще се договарят споразуменията за свободна търговия с други партньори като САЩ", заяви Керемедчиев.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase