Транспортният хаос край пристанищния град Дувър продължава. Масовото тестване за COVID-19 започна, но хиляди шофьори ще посрещнат Рождество в камионите си. Сред блокираните все още има и българи.
 
За голяма част от блокираните хора най-светлия християнски празник започна и ще свърши на магистралата или в някой от временните паркинги. Британските власти започнаха масовото тестване за COVID-19, но процедурата е бавна. Това допълнително покачва напрежението. 
 
Без негативен тест за вируса обаче, Франция няма да допусне никого на своя територия. Заради това хората бяха помолени да проявят търпение. 
 
"Хората нямат информация. Можем да бъдем търпеливи, ако някой ни даде информация. Всички се тревожат", каза един от шофьорите пред Bulgaria ON AIR.
 
В сряда вечерта някои от тежкотоварните камиони успешно са се изтеглили към Франция. Сред тях е имало и български превозвачи. Необходими са поне още 72 часа, за да успеят да преминат всички. 
 
На летище "Менстън" все още са блокирани близо 4000 камиона. В хаоса има и много семейства с деца, които са избрали Ламанша, за да се приберат по родните си места. Те споделят, че липсата на организация прави тестването невъзможно за голяма част от блокираните. 
 
"Чувствам се зле, защото не мога да се прибера при семейството си. Полицията ни каза да се върнем да си направим тест до Менстън. Как да се върнем, като всичко е блокирано?", попита един от блокираните.
 
Британски военни и френски пожарникари са изпратени на място, за да помогнат на процеса по изследването. Тази сутрин завеждащият консулската ни служба в Лондон Николай Ванчев успя да разговаря с част от блокираните български граждани. Той им е занесъл вода и храна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase