Снимка: Bulgaria ON AIR

Стотици българи може да не се приберат у дома за Коледа, тъй като останаха блокирани във Великобритания заради новите мерки на Острова. За щастие Франция отвори границата си и ще допуска хора с отрицателни PCR тестове.

"До 7.00 часа тази сутрин английско време няма да има ясно как ще се правят тези тестове. Английското правителство обяви, че ще поеме за тяхна сметка тестовете. Властите във Франция призоваха преди 7.00 камиони да не се появяват на пристанището. Блокадата все още не помръдва, има забавяне от 2 дни на пристанището", заяви Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи в "България сутрин".

Той не смята, че опашката ще се отпуши преди Коледа. По думите му на и около опашката има около 350 автомобила с българи.

Още по темата

"Ще организираме чартърен полет от Англия, за да може приберем водачите, които са на опашката. Има отворена част на магистралата, надяваме се да успеем да изкараме камионите, за да приберем довечера шофьорите. Информацията за полета ще бъде публикувани в социалните мрежи на Съюза на международните превозвачи", съобщи Рашков пред Bulgaria ON AIR.

Полетът за момента е изцяло за сметка на Съюза на международните превозвачи, стана ясно от думите му. А стоките в камионите на българските водачи ще останат на място.

"Загубата за износа в Англия на ден е приблизително 92 млн. паунда. Времето ще покаже загубите за всички засегнати по веригата, но тя няма да замени тези 3 дни човешко чакане без никакви условия за това, заради абсурдна организация и начинa, по който границата беше затворена", заяви Рашков.

Сънародниците ни чакат на опашка при изключително тежки условия и разчитат само на храната, която имат със себе си в камионите. От консулството ни в Англия са посетили част от чакащите българските шофьори.

"Най-жалкото е, че преговорите между английската и френската страна започнаха да се превръщат в търговия. Това хвърля много тъмна сянка върху цялата пандемична обстановка. Надявам се на трезва мисъл и ускорена процедура, по която камионите да преминават. Много български колеги ще прекарат коледните празници на пристанището", каза още Николай Рашков.

Едно от изискванията е френските граждани да бъдат пропускани с приоритет и всички български камиони вероятно ще трябва да изчакат те да минат преди тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase