Снимка: БГНЕС

Една трета от румънските лекари работят в чужбина. За останалите в Румъния медици битката срещу COVID-19 е особено тежка. Броят на жертвите на COVID-19 сред тях е твърде висок.

"Като специалистка по интензивна медицина съм подготвена да спасявам човешки живот. Не бях обаче подготвена за тази цел да рискувам собствения си живот", казва Дана Томеску, главна лекарка на отделението по анестезиология  и интензивна медицина към клиниката "Фундени" в Букурещ. Тя споделя, че постоянно се чувства "застрашена". От месеци насам тя и нейните колеги се борят за живота на най-тежко болните от Ковид-19. "Първоначалните страхове от контакт с пациенти с коронавирус междувременно понамаляха, но не са напълно изчезнали", признава лекарката.

Много смъртни случаи сред медиците

Смъртността от COVID-19 в Румъния е висока, включително и сред медиците. Синдикатът на работещите в здравеопазването съобщи в началото на декември, че сред медицинския персонал се падат средно по 6,8 смъртни случая на 1000 заразени с коронавирус. А това е повече, отколкото сред работещите в други сфери.

Още по темата


Много от лекарите в Румъния говорят за хаотични ситуации, лош мениджмънт, корупция и недостатъчни мерки за защита. "Преобладаващата част от маските, които използваме, всъщност са предназначени за строителството. На самите маски изрично е записано, че не са подходящи за медицински нужди. Те могат да филтрират прахови частици или пушек, но за съжаление не предпазват от вируси. Хората по улиците са по-добре защитени от нас", казва един румънски лекар, който предпочита да остане анонимен. Подобно желание изказват повечето от медиците, с които "Дойче веле"разговаря. Обикновено ги е страх, че ще бъдат репресирани от началниците си, които в редица случаи дължат постовете си на лични връзки и политически познанства, а не на качества и умения.

Фактът, че шуробаджанащината и лошият мениджмънт могат да имат смъртоносни последици си пролича в трагедията, разиграла се в окръжната болница на Пиатра Неамт - малък град в Източна Румъния. При пожар, разразил се в тамошното интензивно отделение през ноември, починаха 15 пациенти. Каталин Денчу, смелият лекар, който се беше опитал да ги спаси от пламъците, междувременно лежи с тежки изгаряния в интензивното отделение на една белгийска болница, която се бори за живота му.

И преди пандемията румънското здравеопазване страдаше от хроничен недостиг на финанси. Страната отделя за здравеопазване между 5% и 6% от своя БВП, а това е едва половината от обичайните средни стойности за ЕС. Клиниката "Фундени", в която работи Дана Томеску, е сред най-добрите в страната. Междувременно там бяха изградени контейнери с напълно оборудвани допълнителни интензивни легла за пациенти с COVID. Те обаче не бяха спонсорирани от държавния бюджет, а от дарения.

Леглата не лекуват сами. Нужни са лекари.

Дана Томеску обаче се оплаква от липса на персонал. Нейна колежка добавя: "Не леглата лекуват пациентите. Можеш да създадеш и 7000 допълнителни интензивни легла, но това не решава проблема. В страната ни просто няма достатъчно лекари, медицински сестри и болногледачи, които да се грижат за пациентите. Много от лекарите вече напуснаха страната".

Една трета от завършилите в Румъния медици междувременно работят в чужбина, сочат данните на ОИСР от май 2020. Румъния е страната с най-висок дял емигриращи лекари в света. Следват я страни като Зимбабве, Белиз и Доминиканската република. По данни от 2019 сред чуждестранните лекари, работещи в Германия, най-голям е броят именно на румънските медици, пише DW.

Проблемите на лекарите в Румъния се дължат най-вече на сравнително ниското им заплащане и лошите условия на труд. В сегашната пандемия за тях възникна и допълнителна трудност - абсурдните обвинения на хората, които отричат коронавируса. На всевъзможни протестни демонстрации из страната могат да се чуят лозунги като: "Долу лекарската диктатура!" или "Лъже-лекари".

"Това са хора, които не възприемат аргументите, защото смятат, че всичко им е ясно", казва Дана Томеску. "Бих поканила корона-скептиците да дойдат в нашето интензивно отделение и да видят как се работи с пациентите, болни от COVID-19. Нека лично преживеят какво е да видиш човек, който умира от болест, за която доскоро никой не е подозирал. Може би тези хора тогава най-сетне ще разберат, че са нужни няколко съвсем елементарни предпазни мерки - като спазването на дистанция и носенето на маски, за да не се гаврят с нашия труд и живота на останалите хора", казва лекарката.

Коментари Напиши коментар

31

Лекар съм

преди 2 месеца

До Грездю:
Пич,почивният ден затова е почивен,за да си биеш камшика поне през 2 граници от подобни пациенти,за които вдигането на телефона през почивни дни е "дори".На подобни,след като 2 пъти са ме занимавали с глупости в извънработно време телефонът ми при повикване изписва"НЕ".За разлика от хора,които ме търсят за реални проблеми.Приказката за лъжливото овчарче в действие.Не дължа нищо на пациент,който смята,че разговор по телефон с лекар за в почивен ден е нещо нормално.Бъдете здрави

30

А в България

преди 2 месеца

А в България 1/2 от лекарите

29

Анонимен

преди 2 месеца

До Анонимен 29

Червените диктатори в Румъния сами си ги екзекутираха за да останат. Долу-горе както и у нас. Провери историята, ако не си бил роден тогава или си бил малък. И до сега са си същите - техните наследници по манталитет и начин на мислене. Румънците имат едно 10% по-висок вътрешен продукт от нас. Изобщо по нашите географски ширини истински демократи трудно се намират или са в малцинство. Лъжедемократи - колкото искаш.