Снимка: Pixabay

Не съществува такова понятие като 100-процентова защита в сферата на информационната сигурност. Работата ни като потребители е да сме бдителни относно приложенията, които инсталираме, а тази на разработчиците - да се наслагват непрекъснато защити, правейки нерентабилно за хакерите да инвестират ресурси и време. Това коментира Мартин Захариев, фондация "Право и Интернет", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Още по темата

"Кибератаките не са новост и войните вече не се водят за овладяване на материални блага, а за контрол върху най-стратегическия ресурс в съвремието - информацията в най-различните й форми - от ядрения арсенал на САЩ до личните данни на потребители на дадено приложение", каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Захариев хакерските атаки могат да засегнат най-разновидни сектори и затова, "както сме предпазливи, когато някой позвъни на врата ни, така трябва да сме бдителни и когато изтегляме дадено приложение или отваряме съмнителен имейл".

"Не всяка успешна кибератака стига до публичното пространство. Поради тази причина все още не знаем какъв е мащабът на пробива на SolarWinds, за който САЩ обвинява Русия. Може и никога да не узнаем цялата картина. Но е напълно вероятно атаката да е засегнала и европейски страни, и дори България, тъй като това е един от най-големите доставчици на софтуерни услуги.", предположи той.

Гостът уточни, че обикновено при пробив в дигиталната инфраструктура на дадена компания в България, организацията първо се обръща към съответните институции на база естеството на открадната информация и в повечето случаи aко осведомява обществеността, това става на по-късен етап.

Целият разговор - във видеото

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 1 година

25Ако тайните служби разчитаха на Касперски да им пази мрежите, досега всеки да имаше всички досиета. Не всичко е windows с един пасианс и word.

24

Е Сноу....

преди 1 година

Аз загубих всичко

23

чакам

преди 1 година

изхвърлете,телефони лаптопи,компютри, .Ако всички държави население до един си изхвърлят,тия неща,какво ще стане,някой може ли да ми каже,ще оборя изказването му само с 2 думи,само с 2 думи