Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Списъкът със страните от Европейския съюз, спиращи полетите от Великобритания, продължава да се увеличава, като те вече са двадесет, информира Bloombergtv.bg.

В тях влиза и България. Със заповед на министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов до 31 януари 2021 г. се забранява влизането на територията на страната през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт на всички лица, които пристигат с начална точка на отпътуване от Обединено кралство и Северна Ирландия. Последните три самолета от Великобритания кацнаха у нас през нощта на летищата в София, Пловдив и Варна. Въпреки забраната за полети от Острова, която влезе в сила от полунощ, за тези самолети бе направено изключение.

Още по темата

В неделя Нидерландия беше първата в страна, която обяви незабавна забрана за полети от Великобритания, като през целия ден подобни забрани дойдоха от Белгия, Австрия, Франция, Италия, Латвия, Литва, Естония, Швейцария, Чехия, Швеция, Финландия. По-късно към тях се присъединиха и Турция, Канада, Чили, Аржентина и Колумбия. Саудитска Арабия пък предприе най-радикалната мярка, като прекрати за една седмица всякакви международни въздушни връзки с външния свят „до изясняване на природата на новия щам на коронавируса“, като забраната може да бъде продължена с още една седмица.

Италианското министерство на здравеопазването съобщи, че за двама души, които са се завърнали от Великобритания със самолет преди няколко дни, е било установено, че имат новия щам. Те са пристигнали на международното летище в Рим, като и двамата са в изолация.

Щамът беше идентифициран в югоизточна Англия още през септември и оттогава циркулира в района, съобщи служител на Световната здравна организация пред BBC. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън отмени плановете да позволи на семействата да се виждат през празничния период, тъй като правителството предупреди, че новият щам на коронавируса е „извън контрол“.  По думите на здравния секретар на Англия - Мах Ханкок, строгият локдаун може да продължи месеци, съобщава BBC.

В неделя броят на регистрираните ежедневни инфекции във Великобритания достигна рекорд от 35 928 нови случая. Цифрата е близо два пъти повече от случаите, съобщени преди седмица - 18 447.

Транспортният министър на Англия Грант Шапс заяви, че е много важно хората да следват новите указания за пътуване в Англия и „да не се опитват да пътуват“, като заяви, че са разположени допълнителни служители на британската транспортна полиция.

Забрана за пътуване между Шотландия и останалата част на Обединеното кралство ще се прилага и през празничния период. Полицията в Шотландия заяви, че ще удвои патрулите си по границите, но няма да въвежда контролни пунктове.

Въпреки това в неделя на гарите в Лондон се наблюдаваха сцени на паника, като хората се противопоставяха на правилата за социално дистанциране, като целта им е бе да напуснат столицата, преди новите правила да влязат в сила в полунощ същия ден, пише Bloomberg. Това също ще доведе до повече щети на затруднените европейски авиокомпании. В събота страната е била най-натоварената в региона с над 2200 полета, сочат данни на Евроконтрол.

Здравните експерти във Великобритания и САЩ заявиха, че щамът заразява по-лесно от други, но все още няма доказателства, че е по-смъртоносен. Патрик Валанс, главен научен съветник на британското правителство, заяви, че щамът „се движи бързо и се превръща в доминиращ“, причинявайки над 60% от инфекциите в Лондон през декември.

Вирусите често придобиват малки промени чрез нормална еволюция. Леко модифицираният щам може да се превърне в най-често срещания в дадена държава или регион, само защото това е щамът, който за първи път се е утвърдил там, или защото е имало събития, които са подпомогнали това той да се разпространи прекалено бързо, пише Marketwatch. Макар да е нормално вирусите да мутират и да се появят няколко щама на вируса, който причинява Covid-19, този, за когото се твърди, че е причинил по-строгите ограчения в Лондон, може да бъде до 70% по-преносим от останалите, циркулиращи в момента, показва предварителен анализ, цитиран от Bloomberg.

Номинираният за главен лекар от Джо Байдън, Вивек Мърти, заяви в неделя, че „няма причина да вярваме, че разработените ваксини няма да бъдат ефективни срещу този вирус“, визирайки новия щам. Възможността новите щамове да са устойчиви на съществуващите ваксини е ниска, но не и „несъществуваща“, пък обяви д-р Монсеф Слауи, ръководителят на програмата по ваксинации срещу COVID-19 в САЩ.

Коментари Напиши коментар

44

дрън дрън щам

преди 2 месеца

Големи циркове... :)))

43

Анонимен

преди 2 месеца

Това е обикновена мутация известна още от Март месец в едно с още няколко хиляди мутации, не е нов ЩАМ! Просто този вариант е успял да се запази, защото повечето изчезват много бързо и не се разпространяват. Има няколко варианта, които се разпространяват, но за тях нямаше такъв шум

42

Необикновен тулуп

преди 2 месеца

Фигурант оставка махай се крадлив аграр