Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В битката срещу коронавируса Германия залага най-вече на локдауна. Водещата европейска икономика силно ограничи обществения си живот до 10-ти януари, но междувременно се готви за старта на ваксинацията.

Вчера математикът на Националния оперативен щаб професор Николай Витанов каза пред Нова тв, че в сравнение с Германия, България е по-добре.

Още по темата

"Ситуацията в Германия е съвсем различна от тази в началото. Ние имаме една огромна вълна от нови инфекции и всичко зависи от влиянието на общественото мнение. Върху немските политици то е огромно. През пролетта страната се справи чудесно, защото локдаунът беше наложен бързо. Много хора помислиха, че вирусът не е опасен и през лятото започнаха да се събират и да не спазват дистанция", казва д-р Кирил Зиновиев.

Той добавя, че мекият локдаун през ноември месец не е оправдал очакванията.

"Германия винаги е била скептична към ваксините. Проучвания показват, че 50% са готови да се ваксинират. След тази втора вълна обаче техният брой се увеличава", добави специалистът.

Той обяснява, че е нужно най-малко 75% от населението да бъде ваксинирано, за да има някакъв резултат. Според него ваксината, която е животоспасяваща не бива да се подценява заради отделни случаи. Лекарите, които ще се правят ваксинациите ще получават по 120 евро на час, добавя специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase