Снимка: архив, БГНЕС

Докато президентът на Франция Еманюел Макрон се оттегли във Версай, за да се бори с коронавируса, френските лекари предупреждават семействата да бъдат предпазливи заради вероятност от скок на заразата, докато са около празничната трапеза, предаде Асошиейтед прес.

Макар обичайно да носи предпазна маска и се придържа към изискванията за социална дистанция, в дните, преди да даде положителна проба вчера, Макрон беше домакин или участваше в многобройни колективни обеди и вечери.

Критици казват, че това е лош пример за сънародниците му, съветвани да ограничат семейните събирания до шестима души.

В момента Макрон има висока температура и кашлица и се чувства отпаднал, обявиха днес служители в президентството. Макрон е в президентската резиденция "Лантерн" във Версай.

Още по темата

Президентът даде положителна проба в момент, когато здравните власти отново наблюдават нарастване на инфекциите и предупреждават за продължение на тази тенденция. Много французи обаче се готвят да се съберат семейно за Коледа и Нова година.

Институтът "Пастьор" разпространи днес изследване, че семейните обеди и вечери в домашни условия или на обществено място са голям източник на зараза. Епидемиологът от института Арно Фонтане каза днес по радио "Фран ентер", че по празниците "можем да се видим, просто не трябва да има много хора на едно място, а в критичните моменти, по време на хранене около масата да не седят твърде много хора".

Президентът ще бъде в самоизолация седем дни в съответствие с препоръките на националните здравни власти, обяви президентството. 42-годишният държавен глава ще продължи да работи дистанционно. Макрон произнесе вчера планирана реч по видеоконферентна връзка.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase