Снимка: БГНЕС

Ски курортите в граничещата с Франция Каталуния откриват сезона днес. Той беше отложен в редица европейски държави заради пандемията от Ковид-19.

"Франс прес" посочва, че решението е съгласувано с регионалните власти, след като Испания даде право на регионите сами да решават дали да отварят ски курортите си. На практика те ще могат да се ползват само от жители на Каталуния, заради въведената частична карантина.

Влизането и излизането от региона се разрешава само по определени причини, а контролът не е много стриктен, отбелязва АФП, цитирана от Bulgaria ON AIR. За да се избегне пренаселване в ски курортите, продажбата на места за нощувки е ограничена.

Въпреки това се отбелязва, че испанските Пиренеи могат да привлекат френски скиори няколко дни преди коледните празници. Самата Франция не възнамерява да пусне лифтовете преди 7 януари, за да избегне нов ръст на случаите на коронавирус.

Австрия обаче, която е водеща европейска дестинация през зимата, планира да отвори курортите си на 24 декември. Въпросът с отварянето на ски курортите е спорен в Европа, заради опасенията на някои страни, че може да доведе до нарастване на случаите на коронавирус.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase