Снимка: БГНЕС

"До преди половин час 12 от нашите 18 легла за интензивно лечение на COVID пациенти бяха заети", казва Деметрио Лабате, закопчавайки защитното си облекло." Но сега отново са 11. Току-що загубихме още един пациент - той беше на 82 години."

Лекарят от интензивното отделение си слага четвърти слой хирургически ръкавици, проверява дали гащеризонът му е покрил плътно тялото му и нито една част не е открита, и тръгва из COVID отделението на Grande Ospedale Metropolitano - най-голямата болница в Калабрия

Този регион в Южния Италия бързо бе обявен за "червена зона" в началото на ноември, тъй като вирусът нанесе сериозни щети.

"Втората вълна ни удари много по-силно от първата", казва той, докато води екип на BBC между леглата на пациенти на машинно дишане. "Липсва ни персонал - а ограниченият брой хора, които имаме, дават допълнителни смени." Една от пациентките е в съзнание, с вентилационна каска. Тя успява леко да помаха с ръката си: малък жест за повдигане на духа на изтощените лекари.

"Ние се борим с вируса като лъвове, за да не се развихри с пълна сила", казва Иоле Фантоци, директор на болницата. "Тази вълна беше предсказуема, защото се чувствахме свободни през лятото, когато случаите бяха много малко на брой, а хората влизаха и излизаха от Калабрия свободно."

Италия бе първата западна страна, която бе смазана от коронавируса и за известно време дори се превърна в глобален епицентър на пандемията. Тя е на 8 място по брой жертви в света, а този месец се превърна във втората държава в Европа, която надхвърлил 50 000 смъртни случая.

През юли, когато ежедневните инфекции спаднаха до малко над 100, се появи фалшивото чувство за сигурност, че всичко си идва на мястото. Тогава Италия отвори широко врати за туристите, а ограниченията бяха отменени. Сега тя плаща цената, борейки се със смъртоносна втора вълна - и отново броят на смъртните случаи е един от най-високите в Европа. Но за разлика от март, когато пандемията бе съсредоточена в богатия северен регион на Ломбардия, втората вълна нагнетява и бедния юг.

Калабрия е не само един от най-бедните региони в Италия, но един от най-бедните региони в цяла Западна Европа. И докато броят на заразените е по-нисък от тезо в Северна Италия, крехката здравна система значително се разклаща - следователно Калабрия влиза в най-рисковата категория.

Защо югът страда?

В продължение на десетилетия Калабрия е оставена от властите на лошо управление и подложена на грабежи от нейната мафия, "Ндрангета", която успява да проникне и в здравната система. Престъпни банди иззеха ресурси и натрупаха огромни дългове, което доведе до затваряне на 18 от държавните болници и огромно съкращение на легла и персонал. Само преди дни беше арестуван висш местен политик, обвинен в пране на пари чрез контролирани от Ндрангета аптеки в замяна на подкрепа от мафията.

Корупцията изостри серийните политически провали: двама комисари по здравеопазването в региона бяха уволнени през последния месец. Единият от тях загуби работата си, след като нарече маските за лице безполезни и каза, че единственият начин да се хване вируса е да целувате заразен човек с език за 15 минути.

Двама други кандидати, номинирани от правителството, отказаха работата.

"Калабрия се озова без подходящи болници, които да отговорят дори на минималните изисквания за лечение на коронавирус - така че цялата система се просто се стопи", казва Санто Джофре, гинеколог, който, като ръководител на местен здравен орган преди пет години, успява да разкрие редица измами - но властите го карат да замълчи.

А кризата в здравната система води до извънредната ситуация, която осакатява икономиката на Калабрия - тя влиза в така наречената "червена зона", което означава, че бизнесът затваря за втори път тази година.

Мафията и COVID-19 - двойната пандемия

В ресторанта L'A Gourmet на Филипо Коглиандро столовете са подредени върху празните маси под стъклените полилеи, а в кухнята е тихо. "Ресторантът е като оркестър", казва той пред BBC, описвайки звуците идващи от готвачите и тракащите чинии по време на работа. "Много е трудно да го видиш изпълнен с тишина", добавя той със сълзи на очи.

За всепризнатия шеф-готвач ситуацията му напомня за една неприятна случка отпреди 12 години. Тогава той отказа да плати пари за "протекция" на Ндрангета, а заплахите на мафията държаха клиентите му далеч от ресторанта. Но тогава той все пак успява да си стъпи отново на краката. Казва, че може да го направи отново.

"И Ндрангета, и COVID са пандемии", казва Филипо, следобедното слънце блести през прозорците на елегантния стогодишен дворец, в който се помещава ресторантът му. "Ще унищожим вируса с ваксина, но борбата срещу мафията ще отнеме повече време."

Италия започва да изравнява кривата отново и стойността "R" - скоростта на възпроизводство на вируса - е спаднала под 1 в няколко региона, включително Калабрия. Регионът е преместен от "червена зона" в "оранжевата", което позволява по-голямо движение на местно ниво. Но щетите вече са нанесени - крехкото сърце на този ъгъл на Италия вече е разкрито от пипалата на COVID-19.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase