Снимка: БГНЕС

В отношенията между Вашингрон и Брюксел със сигурност ще настъпи промяна, след като начело на САЩ застане новоизбраният президент Джо Байдън. Той обаче не е панацея за Европейския съюз. Това заяви политологът Мартин Табаков в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Според Табаков основните промени в отношенията между САЩ и ЕС по време на мандата на Байдън ще са по отношение на комуникацията.

Още по темата

"Байдън ще гледа на ЕС като на конгломерат от държави, които са съюзници на САЩ, а не противници”, каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

“Между Вашингтон и Брюксел обаче има много проблеми от прагматично естество, които ще останат”, отбеляза политологът. Той посочи, че част от предизвикателствата са в търговията, както и при преноса и съхранението на данни.

"Въпреки че Джо Байдън ще донесе позитивна промяна, малките камъчета, които обръщаха каруцата по време на президентството на Доналд Тръмп, като че ли ще останат”.

По думите на Табаков заплахи, включително американските санкции срещу проекта “Северен поток 2”, също ще останат факт. Той припомни, че в администрацията на президента Барак Обама Байдън отговаряше за ресор Западни Балкани, Източна Европа и Русия, което значи, че новоизбраният лидер на САЩ познава темата добре и има поглед върху нея.

Табаков коментира и очакваните промени в отношенията между САЩ и страните от Близкия изток. Политологът изтъкна, че за съживяване на Иранското ядрено споразумение до голяма степен е важно доколко режимът в Техеран всъщност е мотивиран.

Целият разговор - във видеото.

Коментари Напиши коментар

14

Рушофилски трол

преди 1 месец

ДрОгаре къде сте.....нали изборите не били свършили.....McDonald щял да кара Фтори мандат и ощеГлупости от сорта?

13

Анонимен

преди 1 месец

До сега беше Америка фърст ( егоистично ) , сега ще бъде за мене и сина ми фърст. Леко в стил Костов приватизоро, а който не слуша с бухалката , тоест мутренска работа само дето шефа е гей и много се обижда на бай м..... гал.

12

Анонимен

преди 1 месец

Купувайте си консерви, консервирана вода и не е лошо по селата да направите укрития в мазетата защото се задава голяма война.
Глобалистите ще вкарат САЩ в още по-голяма дългова спирала
и ще се опитат да си очистят дълговете чрез провокирана война
между Полша и Украйна (+ евентуално други държави в източна
Европа) срещу Русия.