Снимка: БГНЕС

По тротоарите на Барселона от днес отново ще видите бързащи келнери и ще усетите аромата на кафе, защото барове и ресторанти в испанската област Каталуния отново отвориха врати при поетапното облекчаване на ограниченията, въведени заради коронавируса, предаде Ройтерс.

Доставчици бутаха колички с хранителни стоки, а служители с предпазни маски раздалечаваха масите на открито пред баровете, а вътре в заведенията първите клиенти поръчваха сутрешното си кафе с кроасани.

Каталуния беше първата испанска област, която изцяло затвори баровете и ресторантите заради втората вълна на КОВИД-19 в средата на октомври, и е първата, която отново ги отваря, след като заразата отслабна.

Вечерният остава, остават и строгите рестрикции в останалите райони на страната, като и в преобладаващата част от Европа.

Каталуния отново отвори също театрите, кината, концертните зали и спортните съоръжения при максимален капацитет от 50 процента. Но след второто за тази година затваряне на сектора собствениците не са кой знае какви оптимисти, особено след като ще трябва да продължат да работят само до 21.30 ч.

В края на октомври Испания, която има над 1,55 милиона случая на заразени с коронавируса (втора в Западна Европа след Франция) и 42 619 починали, наложи шестмесечно извънредно положение, предоставяйки на регионалните власти право да налагат полицейски час и да ограничават пътуванията.

През последните 14 дни новозаразените намаляват. В петък новите случаи на 100 000 души бяха 419, докато през първата седмица на ноември те бяха 530. В Каталуния съотношението намаля до 390 на 100 000 жители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase