Снимка: Pixabay
Вчера България застана на второ място в света по починали от COVID-19 на милион население за един ден. А в петък Германия регистрира рекорден брой новозаразени с коронавирус. За немския опит и българската действителност говори доктор Стоян Монев, който работи на първа линия в интензивно отделение с COVID сектор в общинска болница в провинция Северен Рейн-Вестфалия.
 
"В Германия няма инфекциозни болници по примера на България, Имаме отделни инфекциозни болници към университетските като отделения. При нас болните се лекуват в общите болници, като общината във всеки град е задължена да има определен брой легла в изолирано отделение", заяви д-р Монев пред Нова ТВ.
 
Д-р Монев обясни, че пациентите минават през триаж на входа на болницата, който се извършва от специално обучена медицинска сестра. Тези които не са в тежко състоание, се определят като "зелени", биват преглеждани след няколко часа. Личните лекари говорят първо по телефона със своите пациенти и без да издават направление насочват към PCR. Някои от тези медици правят тези тестове на входа на практиките си. "Не е реалистично коронаболните да влизат в лекарските практики", категоричен е медикът.
 
"Антигенните тестове се използват широко в Германия, но само като допълнително средство. На входа на болниците правим задължително бърз антигенен тест и PCR тест, преди пациентът да бъде приет в отделението", заяви д-р Монев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase