Снимка: БГНЕС

На витрината в малка сладкарничка до единствения хотел в град Севница се кипри красивата торта "Мелания". Вълни от лек, златист шоколад се спускат над покрития с крем мус от бял шоколад блат - цветове, избрани в чест на най-известната дъщеря на Севница - Мелания Тръмп.

Още по темата

През последните четири години хората тук спечелиха международна слава благодарение на първата дама на САЩ. Но сега президентството на Тръмп навлиза в последните си седмици. А в Севница усещането е сякаш идва краят на една хубава ера.

"Искахме тортата да бъде елегантна, да наподобява Мелания - със злато, заради сем. Тръмп и бяла заради Белия дом", казва Нуса Видмар, собственик на сладкарница "Слащичарна Джулия", пред BBC. В тортата също така има и ядки, чиито сезон е бил, когато Мелания става първа дама през януари 2016 година.

Посетителите пристигат в този град, в който живеят 5000 души, по криволичещ път, който следва река Сава през гората и излиза при дъскорезницата, където трупите са струпани високо върху ремаркетата. На брега на Сава, съвсем малко извън града, дървена фигура маха с ръка - дали е в беда или поздравява хората, туристите сами трябва да преценят. Това обаче е втората версия на статуята, наречена Мелания. Оригиналната дървена фигура, която дори не приличаше мимолетно на известната бивша жителка на Севница, беше изгорена от неизвестен подпалвач през лятото.

В Севница хората старателно отделят политиката от периферната си връзка с Вашингтон.

"В нашата сладкарница идват много хора от цял свят - всички те опитават торта "Мелания", но не мисля, че са дошли само заради нея", отбелязва собственикът. "Това беше голямо нещо за нас - голямо събитие и за Словения. Беше исторически момент - и не мисля, че ще видим нещо такова отново."

Но краят на президентството на Тръмп не означава край на ползите, които връзката с Мелания ще донесе на Севница.

Вътре в крепостния замък от 16-ти век, който се намира на хълма над града, се продава колекция от местни продукти с марка "Първа дама". За някои това може да изглежда като печалбарство.

А каква би била реакцията на Мелания Тръмп, когато разбере, че има салам с нейното име, може да се гадае.

Но разработването на гама от висококачествени местни подаръци - включително вино, шоколад и козметични кремове - включва съвместните усилия на местните власти и бизнеса.

Кметът Сречко Оцвирк казва, че единният подход отразява общност, която сега е уверена в представянето на Севница пред света.

"Севница не е традиционна туристическа дестинация. Но случилото се преди четири години се отрази много добре на популярността на града", смята той. "Това събра местните хора и насърчи бизнеса да обедини сили и да си сътрудничи."

Въпреки че Мелания скоро ще напусне Белия дом, Севница реши да продължи да предлага продуктите си с марка "Първата дама" и дори ще добави още артикули в гамата.

Докато си почива близо до статуята на Мелания, местният жител Смилян Слукан разказва пред BBC, че баща му е бил учител на Мелания в началното училище. Но това не се отразява на виждането му за резултата от президентските избори в САЩ. "Лично за мен не беше голяма работа, когато тя стана първа дама и нейното напускане вероятно няма да ми повлияе сега."

Строго, но ненаучно проучване по улиците на града разкрива, че това е широко разпространено мнение. Но в сладкарницата Нуса Видмар не се съгласява.

"Тези четири години винаги ще бъдат част от историята ни", заявява тя. - "Особено тортата."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase