Снимка: БГНЕС

Пет години след нападенията в Париж, при които бяха убити 130 и ранени 350 души, Франция отдаде почит на жертвите, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Атаките на 13 ноември 2015 г. са най-смъртоносните, извършени на френска територия. Франция отбеляза годишнината на фона на повишена терористична заплаха.

Още по темата

От убийството на преподавателя Самюел Пати на 16 октомври до нападението в базиликата в Ница - поредицата от атаки през последните няколко седмици служи като предупреждение, че джихадистката вълна, която връхлетя страната преди пет години, не е отминала напълно, отбелязва Франс прес.

Очаква се съдебният процес във връзка с нападенията от 2015 г. да започне през септември 2021 г. и да продължи шест месеца.

Днес кметът на Париж Ан Идалго и премиерът на Франция Жан Кастекс отидоха пред концертната зала Батаклан, пред Стад дьо Франс и на останалите места във френската столица, които бяха атакувани преди пет години.
Тогава отговорност за атентатите пое групировката "Ислямска държава".

На възпоменанието пред Батаклан, където имаше силно полицейско присъствие, бяха прочетени имената на жертвите, но заради новата карантина заради коронавируса малко обикновени парижани бяха дошли да отдадат почит на убитите.

Точно в 20 ч. (21 ч. българско време) светлините на Айфеловата кула в Париж ще угаснат също в памет на жертвите.

В изявление избраният за президент на САЩ Джо Байдън каза, че тези атаки са били насочени не само срещу Париж, но и срещу цялото човечество и неговите ценности.

Терористичната заплаха във Франция си остава, но е видоизменена. Властите се страхуват не толкова от нови големи координирани атаки, колкото от нападения на отделни радикализирани индивиди, насърчени от екстремистки групировки, отбелязва Франс прес.

Тази промяна на заплахата не улеснява разузнавателните служби. Заради новите нападения френското правителство започна офанзива срещу политическия ислямизъм и обеща да действа срещу радикализираните чужденци.

Според френското министерство на вътрешните работи 48 човека с такъв профил са били експулсирани от страната от юли насам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase