Снимка: БГНЕС
Втората вълна на COVID-19 в Белгия отслабва, показват данните на местните здравни власти, съобщи в. Монитор. Броят на новозаразените между 3 и 9 ноември - до средно 6877 на ден, е спаднал наполовина.
 
Броят на приетите в болница също се понижава с една четвърт спрямо миналата седмица. От началото на пандемията по официални данни в страната са били заразени 520 393 души, а близо 14 хиляди са починали. 
 
На ден в страната се правят по близо 36 хиляди изследвания (23,2 на сто са положителни). Целта е до края на годината този брой да достигне 100 хиляди. Университетски представители, цитирани от местни медии, предлагат в Белгия да се изследва цялото население всяка седмица. Те твърдят, че това е възможно и така ще се предотврати трета вълна на голям брой заразени.
 
Премиерът на страната Александер де Кро заяви пред федералния парламент, че Белгия вече е сключила договори за доставка на две ваксини - тези на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън". Очаква се страната да получи 12,9 милиона дози, което е повече от броя на населението. Обмисля се дали да не бъдат договорени и количества от ваксината на "Пфайзър", за която по-рано тази седмица бе съобщено, че има 90% ефективност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase