Снимка: БГНЕС
"Този тип тероризъм, на който сме свидетели, е много труден за идентификация, тъй като става дума за хора, които работят самостоятелно. Те са обработени чисто психологически със съответната пропаганда от каналите, които има и "Ал Кайда" и "Ислямска държава", работят с подръчни средства". Това каза пред bTV експертът по сигурността проф. Николай Радулов.
 
Вчера във Франция бе извършен втори терористичен атентат с обезглавен човек. Преди две седмици беше убит учител, показал карикатурите с пророка Мохамед.
 
"Тук няма групи, индивидуален е извършителят. Оръжието, което е използвал е нож, който можеш да си купиш от всеки магазин. Това е трудно за проследяване", обясни проф. Радулов.
 
Той смята, че ако трябва да се говори за предотратяване на подобни престъпления, би трябвало да говорим за високи технологии, за много полиция на терен и за включване на системите за наблюдение на изкусвен интелект, както се прави напоследък в Москва.
Още по темата
 
Експертът изтъкна, че това ще струва много на данъкопладците и има сравнително ниска гаранция на безопасност на първи етап.
 
"При последния случай говорим за определени умения, тъй като да прережеш на човек гърлото не е толкова лесно. Изисква се подготовка, да отделиш главата от тялото не е толкова лесно. Това специалните части много добре го знаят и се тренират за тези неща", обясни проф. Радулов.
 
"За французите има значение какво казва Макрон, но за потенциалните извършители няма никакво значение. Той ще заяви и ще го изпълни - за поддържа строги мерки, да увеличи бюджетите за сигурност, но това не е от решаващо значение за тази обстановка, в която са попаднали", каза още той. 
 
Според професора проблемът е свързан повече с мигрантите и миграцията, с големи обособени групи от мюсюлмани във Франция. Няма полиция по света, която да има възможност да наблюдава толкова много вероятни обекти.
 
"Това е социален проблем, държавата трябва да измисли и да изпълни политики, свързани с размиването на тези общества", отбеляза проф. Радулов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase