Снимка: БГНЕС

Недоволството в Близкия изток срещу Франция ескалира заради карикатурите на ислямския пророк Мохамед, които в много мюсюлмански страни смятат за оскърбление, предаде ДПА.

Възобновената международна конфронтация заради карикатурни изображения на пророка доведе до призиви за бойкот на френски стоки.

Саудитска Арабия днес стана поредната страна, включила се в полемиката около категоричната защита от Франция на правото да се показват карикатури на Мохамед.

Още по темата

"Кралство Саудитска Арабия осъжда всякакви опити ислямът да бъде свързван с тероризма и порицава обидните за пророка Мохамед и всички други пророци карикатури", заяви представител на външното министерство.
Франция няма да се откаже от карикатурите, заяви миналата седмица президентът Еманюел Макрон, след като френски учител беше убит от млад ислямист, тъй като показал карикатури на Мохамед в клас, по време на урок за свободата на словото.

В неделя Макрон повтори позицията си. "Няма да се откажем, никога", написа той в Twitter.

"Уважаваме различията. Не приемаме езика на омразата и защитаваме разумните дебати. Винаги ще отстояваме човешкото достойнство и всеобщите ценности", заяви той, цитиран от БТА.

По-рано днес иранското външно министерство извика френския шарже д'афер в Техеран, за да изрази протест срещу карикатурите. "Категорично осъдихме всяка обида на пророка, както и всяко изявление на френски висши представители по въпроса", каза представител на министерството. За по-късно през деня са планирани протести пред френското посолство в Иран.

В столицата на Бангладеш хиляди активисти на ислямска партия участваха в демонстрация срещу изказванията на Макрон. Близо 3000 души се събраха пред националната джамия в центъра на Дака и поеха към френското посолство. Според организатор на шествието в него са се включили над 50 000 души. Източник от полицията каза, че след няколко километра шествието е било спряно. Кадри от протеста показаха демонстранти да изгарят френското знаме и чучела на Макрон.

Карикатурите на порока бяха разкритикувани и от влиятелния сунитски университет "Ал Азхар" в Египет. Според него атаката срещу исляма е част от системна кампания за използване на исляма за политически цели.

Призивите за бойкот на френски стоки набират скорост, отбелязва ДПА. Търговци в Йордания, Кувейт и Катар вече премахнаха продуктите на френски марки от магазините си. Потребители на социални медии препращат списъци с френски марки, призовавайки хората да не ги купуват.

Катар се присъедини към възмутените, като осъди "огромното ескалиране на популистката риторика, насърчаваща злоупотребата с религиите". Катарският университет съобщи в петък, че отлага за неопределено време Седмицата на френската култура заради "умишлена злоупотреба с исляма и неговите символи".

Коментари Напиши коментар

91

Истина

преди 2 месеца

Религия,идеология, режим или организация,изполващи насилие терор, убийства каквито са нацистката,комунистичеста,ислямската и др.терористични идеологии и режими са измамни и т.к. нямат аргументи против истината,използават престъпления, за да затворят устите на опонентите си и дори да ги погубят! Но така насилниците пак доказват, че са слуги на дявола, който е и лъжец, крадец и човекоубиец,каквито нечестиви дела вършат и те срешу Бога,дори да мамят и себе си,че служат на Бога така отиват към ада!

90

Правосъдие

преди 2 месеца

Ислямситите обожествяват пророка си а това е идолопоклонство и не карикатурите са престъпления, които са изкуство според гарантираното и дадена от Бога сводбода на версоиповеданията на морлаен избор и на изразяане на словото . А ппрестъплеия и то срещу човечеството са зверските убийства на невинни хора,каквито престъплени само обсебени от дявола врагове на Бога могат да извършат, да одобряват и да не осъдят! Всички праведни слуги на Бога защитават жертвите на ислямистките терористи,не убийците!

89

Сатира

преди 2 месеца

Примитивни диваци и варвари, къде е религията, къде е политиката. В западния свят отдавана властта се отдели от църквата.