Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон направи изявление, в което заяви неизменността на курса и политиката на републиката на фона на критиките в страните от Близкия изток, причинени от позицията на официален Париж към мюсюлманската общност. Макрон публикува своя отговор относно защитата на основните свободи в Twitter.

"Ние се грижим за свободата по всякакъв възможен начин и гарантираме равенство. Що се отнася до братството, ние го преживяваме интензивно. И уверявам ви, нищо няма да ни принуди да се оттеглим от тази позиция", се казва в изявлението, предава БГНЕС.

В същото време Макрон подчерта, че най-новата история на Франция е "история на борбата срещу тиранията и различните видове фанатизъм". "И нищо не може да ни принуди да отстъпим по този път", обяви френският лидер.

Още по темата

"Ние уважаваме всички съществуващи различия в позициите в духа на мирното съжителство. Никога обаче няма да се съгласим със съществуването на език на омразата и ще защитим идеята за провеждане на дебати в разумни граници", увери френският президент.

Изявлението на Макрон беше направено в момент на рязко влошаване на отношенията между Франция и Турция и нарастващ бойкот на френски стоки в редица страни от Близкия изток, които считат последните изявления на френския президент относно мюсюлманската религия за недопустими. Освен това възмущението на мюсюлманите е предизвикано от изявлението на Макрон, направено по време на церемонията в памет на убития френски учител Самуел Пати, убит от радикален ислямист.

Тогава президентът mотвърди, че Франция ще продължи да публикува карикатури на пророка Мохамед. Именно за да демонстрира по този начин пред учениците свободата на словото, показването на такива карикатури беше причината учителя пати да бъде убит преди дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase