Снимка: БГНЕС

За първи път като глава на Римокатолическата църква папа Франциск изрази подкрепа за еднополовите бракове. Посланието се съдържа в документален филм, показан днес премиерно на филмовия фестивал в Рим. В лентата се разглеждат въпроси, които са най-важни за светия отец, включително опазването на околната среда, бедността, миграцията, неравенството по расов признак и доходи.

Хомосексуалните имат право да са семейство, те са деца на Бог, казва папа Франциск в едно от интервютата, показани на екран. Той се обявява за закон за гражданския съюз, който обхваща правно и хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

Като архиепископ на Буенос Айрес Франциск се обяви за граждански съюзи на гей-двойки като алтернатива на еднополовите бракове, но никога не е изразявал тази позиция като папа. Режисьорът на филма със заглавие "Франческо" има свободен достъп до кардинали, архива на телевизия Ватикана и самия Свети отец. Той споделя, че е пробил с упоритост и доставки на аржентински чай и бисквити, предадени на папата чрез аржентинци с връзки в Рим.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase