Снимка: БГНЕС

"Огънят се разпали толкова бързо, все едно имаше бензин там. Веднага отидох да снимам."

"Беше ужасяващо. С всяка секунда огънят се приближаваше все повече до палатките ни."

На 8 септември най-големият бежански лагер в Европа бе погълнат от пламъци. Според властите в Гърция именно бежанците са подпалили пожара заради лошите условия в Мория. 13 хил. души останаха без подслон. Сред тях са и няколко режисьори, главно от Афганистан.

Те заснемат нощта на пожара и последиците от него в следващите дни. Техният архив хвърля светлина не само върху това, какво се е случило в Мория онази нощ, но и повдигат отново въпроса за бежанската политика на Европа.

"Когато пристигнах на остров Лесбос се чувствах невероятно, защото си мислех, че съм на безопасно място, където ще ме посрещнат и ще се погрижат за мен", казва Ясер Тахери пред BBC.

Той е на 16 години и пристига в Мория от Афганистан през януари тази година.

"Бях в добро настроение, мислех си, че това е Гърция, в Европа сме, повече няма да сме изложени на опасност. След това ни изпратиха в Мория. Така започна нашето нещастие. Имах чувството, че влизам в затвор. Не можех да повярвам, че това е Европа. Европа, която винаги говори за правата на човека."

През деня на 8 септември Ясер успява за заснеме нарастващото напрежение в лагера заради новите правила за борба с коронавируса, които са били въведени.

"Мигрантите спряха колата, която превозваше хора към зоната за изолация. Всички крещяха: "Не, не ни тикайте в затвора!", разказва 16-годишното момче. Няколко часа по-късно избухва бунт и се разпалват първите пламъци.

Според Ясер недоволните мигранти излезли на улицата и запалили малки огньове в знак на протест. Но пламъците, които унищожиха Мория не дошли от там.

"Вторият пожар избухна в района на палатките. Кой би запалил дома си?", пита момчето. И докато гръцките власти са убедени, че мигрантите са започнали пожара, самите бежанци не са толкова убедени в тази версия. Според тях зад огнения ад стоят крайнодесни жители на Лесбос.

Денят след големия пожар, още пламъци се появяват в Мория. Ясер и приятелите му заснемат как хората напускат лагера преди той да започне, сякаш са знаели, че това ще се случи. Момчетата успяват да дочуят разговор между група от хора, които обсъждат, как ще запалят останалата част от Мория, а местните хора ще им помогнат.

"Те казаха: "Довечера те, местните, ще се върнат отново. Те ще ни дадат бензин и ние ще запалим останалата част от лагера", разказва Милад Ебрахим. Ако това е истина, то жителите на Лесбос имат също толкова вина за пожара в Мория, колкото и неговите жители. 

В опита си да предотвратят потока на мигранти към Европа, Гърция и властите в ЕС превърнаха Лесбос в огнище на напрежение. Случилото се в Мория бе последствие, което не би могло да бъде избегнато. Заподозрени за пожара са шестима афганистанци, които бяха арестувани. Гръцките власти не разследват вероятна помощ от местните жители на острова. 

Запитан къде се вижда след 10 години Ясер отговаря: "След 10 години... след тази ситуация всичко е толкова несигурно. Не знам, не мога да планирам нищо. Бих искал да направя първия си филм, но след 10 години може би все още ще съм в този затворен лагер."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase