Снимка: Pixabay

"Може да има краткосрочен недостиг на пресни храни, когато преходният период за напускане на Великобритания от Европейския съюз приключи през януари", заяви Джон Алън, изпълнителен директор на най-големия британски супермаркет.

"Не можем да изключим възможността да има известен недостиг на някои видове прясна храна, поне за кратко", каза Алън в интервю за телевизия Bloomberg.

Очакванията му са всякакви смущения да се "нормализират бързо", като алармира, че е излишно потребителите да се паникьосват или да трупат запаси.

"Националните доставки на храни ще продължи, но може да има някои неща, без които да се научим да живеем в продължение на няколко седмици, вероятно няколко месеца", допълни той.

Алън, който е и вицепрезидент на Конфедерацията на британската индустрия, заяви, че перспективата за затруднения на входните точки на Великобритания се случва във "най-лошия възможен момент за хранителната индустрия". Оттеглянето на Великобритания от единния пазар и митническия съюз следва натоварения коледен период, когато складовете на хранителни стоки са пълни с празнични продукти и има "много малко свободен капацитет за изграждане на запаси."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase