Чехия затвори всички училища, след като в продължение на няколко дни регистрира шокиращ ръст на заразените с коронавирус. На денонощие в 10-милионната страна отчитат почти 9000 новозаразени.
 
"Това беше очаквано, тъй като чешките училища отвориха от 1 септември, а ние се движим 2 седмици след тях. Това увеличение на заразените започна още в първата седмица след старта на учебната година. Но никой не очакваше така драстично да се увеличи. На ден стигаха до 400-500, след това подминаха 1000. Достигнаха 3000 и затвориха висшите учебни заведения", разказа Мария Носикова, която е директор на българското училище "Д-р Петър Берон" в Прага, в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Тя допълни, че чешкият министър на здравеопазването е подал оставка, а главния епидемиолог в страната е поел ведомството. От понеделник в Чехия са в сила строги мерки и крайни ограничения.
 
"Обясниха причината, поради която здравният министър подава оставка - че е допусната грешка, че още в самото начало не са взети сериозни мерки. Трябвало е да вземат много по-сериозни ограничителни мерки", обясни Мария Носикова и отбеляза, че от днес и е празно и нейното училище.
 
Чехия затвори също баровете и ресторантите, а на публични места вече не могат да се събират повече от шестима души.
"Първоначално бе ограничено работното време на заведенията до 22 часа и максимум шестима души на маса. След това въведоха ограничително време до 20 часа и четирима души на една маса. Няма протести, хората разбират, че ситуацията наистина е тревожна. Имаме готовност и не бих казала, че има паника", каза още сънародничката ни.
 
"Указанията, които МОН ни е дало, е да спазваме указанията в Чехия. Децата бяха с маски в часовете, но не и в коридорите. Беше забранено да се пее в часовете по музика. Спортните дейности задължително трябваше да се провеждат на открито", поясни още Носикова.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase