Берлинският туристически орган започна нова кампания за носенето на маски, която обаче спроед някои германци е перекалено обидна. Тя включва възрастна жена, която показва среден пръст на онези, които не носят предпазни средства, където това е необходимо.

"Показваме показалец на всички, които не носят маски", гласи постерът, заедно със снимка на възрастна с маска. От Visit Berlin казват, че кампанията има за цел да подчертае колко е важно да се предпазва здравето на възрастните хора. Рекламата, която има и друт слоган - "Ние спазваме правилата", се появи във вестниците във вторник, но бързо се разпространи и в социалните мрежи. Тя е одобрена от Германския сенат.

Кристиан Тенцлер, говорител на Visit Berlin, казва, че плакатът, който е част от по-широка кампания, е да напомни на хората да спазват правилата в града.

"Повечето берлинчани и нашите гости уважават и спазват правилата за борба с коронавируса, но някои хора не го правят. Тези хора рискуват живота на по-възрастните, хората в рисковата група", каза той пред BBC.

"Искахме да обърнем внимание на този проблем. Поради тази причина избрахме този провокативен начин. Рекламата има подчертано берлински тон", добавя Тенцлер. "Берлинчани са много известни с пряката си комуникация", на мнение е той и смята, че много британци биха оценили хумора.

"Общуваме директно точно с хората, които не спазват правилата", категоричен е той.

Но не всички са възхитени от грубият начин, по който Visit Berlin иска да изпрати съобщение на обществото.

Лоренц Маролд, главен редактор на берлинския вестник Der Tagesspiegel, не одобрява рекламата. "Мисля, че тя по някакъв начин носи духа на "класически Берлин" и би се сработила добре, ако политиката на Сената за борба с короната не бе толкова дисфункционална", казва той. "Сенатът изглежда смята, че обидата на хората ще е по-успешна от строгите, ясни правила с ефективен контрол."

Някои берлинчани са объркани и защото в текста пише "показалец“, докато жената повдига средния си пръст. От Visit Berlin заявяват, че противоречието е умишлено. Други посочват, че няои хора не могат да носят маски по здравословни причини.

"Нашата целева група са хора, които не зачитат живота на другите. Ако някои хора се чувстват лично нападнати, защото не могат да носят маска по здравословна причина - това не е нашата цел. Извинявам се за това", казва Тенцлер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase