Снимка: Pixabay

Евродепутатът от ГЕРБ – ЕНП Андрей Ковачев сравни резолюцията на Европейския парламент за върховенството на закона в България с коледна елха „с най-различни неща“. Елементите, които се припокриват с доклада на Европейската комисия, според него са „политически украсени“ с негативни изречения.

Още по темата
„За нас меродавният доклад е този на Европейската комисия, той е критичен и обективен", изтъкна Ковачев пред БНР.

"Контролните органи на Европейския съюз са ОЛАФ и Европейската сметна палата. В техните доклади, последните доклади, се казва, че нередностите с европейски фондове в България са под 1%. Ако има конкретика, трябва да отива в тези контролни органи, но не да се използва за пропагандна цел, някаква еуфория…“, посочи той.

По важни за България цели и теми българските евродепутати винаги са се обединявали, сега за първи път имаме много сериозно отстъпление с пропагандна цел, отбеляза Андрей Ковачев.

Ние се противопоставихме въобще да има такава резолюция в предизборна ситуация, припомни евродепутатът.

„Тази резолюция е писана само от определени политически групи в Европейския парламент. Те не допуснаха едната
част на парламента да напише и една дума в нея. Това не ви ли показва, че това е чисто партийна декларация? Тя, няма как, писана от политици, да няма политически привкус и да не се използва за правене на политика. За нас е важна оценката на Европейската комисия и през ноември – оценката на Европейския съвет, където в първата петица ще бъде оценена и България по отношение на върховенството на закона“, коментира още Андрей Ковачев.

За съжаление засега няма ефективен механизъм за контрол върху страните членки как използват европейските средства, посочи Ковачев. По думите му „България иска строг контрол, критерият да бъде не разводнен, както е сега“.

Според Андрей Ковачев всички тези в резолюцията, които съвпадат с доклада на Европейската комисия и всички конкретни неща, които трябва да бъдат извършени, не само трябва да се приемат, но трябва да се изпълнят – като се започне от това правителство и следващите правителства след него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase