Снимка: БГНЕС

Сегашната политика за тестване на хора, които имат симптоми на COVID-19 може да води до пропускането на голям брой случаи на заразени. Нова проучване показва, че 86% от хората, които са дали положителна проба в деня на теста, са нямали познатите симптоми, съобщи "Скай нюз", цитирани от БНР.

Епидемолози от Университетския колеж в Лондон (University College London) използват данни на националната статистика за заразяванията, които разглеждат по-широкото разпространение на COVID-19 в общността не само сред тези, които се тестват, защото имат симптоми.
 
Проучването включва над 36 000 души, живеещи в Англия, Уелс и Северна Ирландия и са били тествани между 26 април и 27 юни. От 115-те души, които са с положителни проби, само 16 са докладвали за симптоми, останалите 99 не са имали никакви специфични на заразата симптоми в деня на теста. А 142 души, които са съобщили за симптоми в деня на теста, не са дали положителни проби.
 
Епидемолозите от колежа смятат, че фактът, че толкова много хора с положителен резултат са нямали симптоми в конкретния ден, показва, че трябва да се промени бъдещата стратегия за тестването. Според тях тестването на много повече хора ще помогне да се установи "тихото" предаване на вирус Така има и по-голяма възможност да се предотвратяват бъдещи огнища на зараза.
 
Учените допълват, че други подобни проучвания са показали различни резултати. В Китай, например, само 5% са били без симптоми, докато в Исландия 43 на 100 с положителен тест са били без симптоми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase