Снимка: БГНЕС

Италианската провинция Латина от днес е в двуседмична регионална карантина. Причината е отчетен скок на заразените с COVID-19, предаде БТА.

Провинцията се намира на 70 км югоизточно от Рим. Забранява се събирането на повече от четирима души на една маса в заведенията, както и повече от 20 души на частни партита.
 
Забранени са и свижданията в болници и старчески домове. Местните власти призовават хората да работят от вкъщи, ако това е възможно.
 
Вчера Италия съобщи за сериозно увеличение на новите случаи на заразени с коронавирус. Броят на новозаразените за денонощие достигна почти шестмесечен рекорд - 4458. Здравният министър Роберто Сперанца подписа указ за задължителни PCR тестове за пътници, които пристигат от Белгия, Нидерландия, Великобритания и Чехия.
 
В редица френски градове също се очаква въвеждане на по-строги противоепидемични мерки. Една от тях предвижда затваряне на баровете за две седмици, а в ресторантите ще се прилагат по-строги санитарни правила.
 
Председателят на регионалното правителство на област Мадрид - Исабел Диас Аюсо призова гражданите да не напускат града. А съдът в Мадрид не прие мерките за изолация, въведени в столицата и още девет съседни града. Магистратите се мотивираха, че мерките за частична изолация на столицата, въведени миналия петък ощетяват основни права и свободи на 4,5 милиона граждани.
 
Правителството на премиера Педро Санчес днес трябва да анализира решението на съда с представители на регионалното и централното правителство. Санчес смята, че мерките трябва да бъдат запазени, за да може ситуацията с вируса в Мадрид да бъде поставена бързо под контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase