Снимка: архив, БГНЕС

Франция удължи до 30 април 2021 г. контрола по националните си граници заради терористичната заплаха, която остава много висока, се казва в публикувано във вторник съобщение на френските власти до Съвета на ЕС, предаде АФП.

В писмото с дата 2 октомври френските власти посочват, че възобновяването на процеса за атентата срещу "Шарли ебдо" през септември и препечатването на карикатурите на пророка Мохамед от този седмичник "налагат повишена бдителност".

"Международните остри реакции срещу повторното публикуване на карикатурите, продължаването на процеса за атентатите от януари 2015 г., предстоящото отбелязване на 5 години от атентатите от 13 ноември 2015 г. и провеждането на още няколко терористични процеса с интензивно медийно отразяване в следващите месеци допринасят за подхранването на терористичната заплаха срещу Франция", се казва в писмото.

Още по темата

Освен това мобилизирането на силите за сигурност в борбата с пандемията от COVID-19 може да предизвика нови опити за атентати, посочват френските власти.

Франция възобнови контрола по националните си граници във вечерта на атентатите от 13 ноември 2015 г., припомня БТА. Оттогава този граничен контрол е подновяван на всеки шест месеца с аргумента за продължаващата терористична заплаха.
 

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 1 година

Правилно решение на французите.

4

Христо Христов

преди 1 година

До Анонимен/1По ме кефеше инфото за отделни входове за мъже и жени в една утрехтска община.

3

Христо Христов

преди 1 година

Де е ес комисията на урсулата да им се скара, както се скараха на Австрия, която се опитваше да ограничи заразата в началото на Март?Документите на ес по този повод са налични на сайта му.